Ο γκρίζος ερωδιός έχει το επιστημονικό όνομα Ardea cinerea και είναι παρυδάτιο πτηνό της οικογενείας των Ερωδιιδών. Στο ίδιο γένος ανήκει και ο πορφυρός ερωδιός.

Ο γκρίζος ερωδιός είναι ο πιο μεγάλος ερωδιός που επισκέπτεται την Κύπρο κατά τις μεταναστεύσεις του φθινοπώρου και της άνοιξης και γενικότερα είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος ερωδιός που συναντάται στην Ευρώπη.

Συχνά, ο γκρίζος ερωδιός αποκαλείται και «σταχτοτσινιάς» λόγω του χρώματός του ή και «ψαροφάς» λόγω της διατροφής του κυρίως με ψάρια. Το επικρατέστερο χρώμα στα φτερά του είναι το γκρίζο.

Εντυπωσιακό είναι το διπλό λοφίο του, σκούρου μπλε χρώματος, που ξεκινάει ως φαρδιά λωρίδα πάνω από το κίτρινο μάτι του και καταλήγει πίσω από το σβέρκο. Στον ασπριδερό λαιμό του υπάρχουν διακεκομμένες στενές λουρίδες που φτάνουν μέχρι το στήθος. Έχει μακρύ κιτρινωπό ράμφος και καστανοκίτρινα πόδια.

O γκρίζος ερωδιός συχνάζει σε ξέβαθα νερά, σε λίμνες, υδατοφράκτες, αλυκές και βάλτους.

Στο νησί μας μπορεί κανείς να τον συναντήσει για παράδειγμα στη Δεσποτική Λίμνη στο Αγρόκτημα Αγίου Νικολάου στο Ακρωτήρι, στη Λίμνη της Ορόκλινης στη Λάρνακα και στο Πάρκο Αθαλάσσας. Τρέφεται με ψάρια, βατράχια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς.

O γκρίζος ερωδιός γεννά 4-5 αυγά ανοιχτού γαλάζιου χρώματος, σε ογκώδη φωλιά που κατασκευάζει με κλαδιά σε ψηλά δένδρα και την οποία επιστρώνει με λεπτότερο φυτικό υλικό και φύλλα. Η φωλιά δομείται από το θηλυκό, ενώ το αρσενικό προμηθεύει τα υλικά. Η περίοδος φωλιάσματος διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.

Συνήθως φωλιάζει κατά αποικίες σε περιοχές κοντά σε νερό. Υπάρχουν καταγραφές ότι ο γκρίζος ερωδιός έχει φωλιάσει μερικές φορές και στο νησί μας.

Όπως και οι άλλοι ερωδιοί, μπορεί να στέκεται ακίνητος για αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι να εντοπίσει τη λεία του, οπότε με μια εκτόξευση του μακριού λαιμού του, την πιάνει και την καταβροχθίζει.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού (www.kykpee.org)