Πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι κλείνοντας την πόρτα και τα παράθυρα του σπιτιού μας, αφήνουμε έξω τους ρύπους και τη σκόνη. Όμως η άποψη αυτή δεν συνάδει με την πραγματικότητα.

Έρευνες που έγιναν πρόσφατα, έδειξαν ότι ο αέρας σε εσωτερικούς χώρους έχει συνήθως πολύ υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης από ότι οι εξωτερικοί χώροι. Μακροχρόνιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλά φυτά εσωτερικού χώρου φιλτράρουν τον αέρα του σπιτιού, εξαλείφοντας τις τοξικές ουσίες.

Μερικά σημαντικά φυτά είναι η φτέρη που απορροφά τοξικές ουσίες και διατηρεί τη σωστή υγρασία στο σπίτι, οι κάκτοι που απορροφούν ακτινοβολία από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και ο κισσός, το σπαθίφυλλο και η δράκαινα που απορροφούν πληθώρα τοξικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκινογόνου βενζολίου.

Στην Αυστραλία, περίπου το 75% των κτιρίων επηρεάζονται από το “σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων” και το 9% του εργατικού δυναμικού απουσιάζει τουλάχιστον μία ημέρα από την εργασία του κάθε δεκαπενθήμερο, λόγω ασθενείας που συνδέεται με αυτό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ρόλος των φυτών ως φίλτρα τοξικών ουσιών σε κλειστούς χώρους, διατυπώθηκε για πρώτα φορά σε δημοσίευση της NASA το 1989, που αφορούσε τρόπους καθαρισμού του αέρα στους διαστημικούς σταθμούς.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού