Οι ευκάλυπτοι είναι αειθαλή δέντρα που κατατάσσονται στην οικογένεια των Μυρτιδών. Από τα 700 και πλέον είδη, όλα σχεδόν είναι ιθαγενή της Αυστραλίας. Το όνομα του γένους παράγεται από τις ελληνικές λέξεις «ευ» και «καλύπτω», το οποίο παραπέμπει στο κάλυμμα που αρχικά καλύπτει το λουλούδι.

Μετά την εξερεύνηση της Αυστραλίας το 1770, οι ευκάλυπτοι εξαπλώθηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου. Στο νησί μας εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1879, δηλαδή λίγο μετά την κάθοδο των Άγγλων, με κύριο σκοπό την αποξήρανση των ελών.

Οι πολλές χρήσεις τους σε συνδυασμό με την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε όλα σχεδόν τα εδάφη, έκαναν τους ευκαλύπτους τα πιο δημοφιλή φυτά παγκοσμίως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι φυτά με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Το ευκαλυπτέλαιο καταπραΰνει τον βήχα, τη γρίπη και είναι ιδανικό για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας, της ρινικής απόφραξης, της καταρροής και της ρινοφαρυγγίτιδας.

Τόσο το αιθέριο έλαιο όσο και το αφέψημα ευκαλύπτου παρουσιάζουν δράση αντισηπτική, απολυμαντική, σπασμολυτική και μικροβιοκτόνο, ενώ ο συνδυασμός τους στο νερό του μπάνιου βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι έχει υπογλυκαιμική δράση, γι’ αυτό είναι ωφέλιμο για τους διαβητικούς. Επιπρόσθετα, έχει ιδιότητες εντομοκτόνες και επουλώνει τις πληγές, τα έλκη, τα ελαφρά εγκαύματα και την ακμή.


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού