Τα δελφίνια είναι τόσο μοναδικά είδη, που έχουν κερδίσει τον θαυμασμό και την αγάπη μικρών και μεγάλων ανά τον κόσμο.

Τα δελφίνια αποτελούν τους «εφευρέτες» του συστήματος σόναρ, είναι εξαιρετικοί ακροβάτες, δεινοί κολυμβητές, θιασώτες του έρωτα και πολύ κοινωνικά ζώα. Θεωρούνται τα εξυπνότερα ζώα που κατοικούν στον ωκεανό. Δυστυχώς, όμως, παρότι είναι τόσο αξιαγάπητα, ο άνθρωπος παραμένει ο κυριότερος εχθρός τους.

Περίπου 23.000 δελφίνια σφαγιάζονται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της εξάμηνης κυνηγετικής περιόδου, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Φεβρουάριο.

«Μια μεταλλική ράβδος καρφώνεται στη σπονδυλική τους στήλη και αφήνονται να αιμορραγήσουν, να πάθουν ασφυξία και να πεθάνουν», δήλωσε μια ακτιβίστρια. Στην περιοχή της σφαγής, φύλακες περιπολούν και απαγορεύουν την οποιαδήποτε φωτογράφιση ή καταγραφή. Έτσι, ψαράδες στην πόλη Ταϊτζί της Ιαπωνίας, αιχμαλωτίζουν δελφίνια εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία τους στους ήχους και τα φέρνουν σε έναν ερημικό όρμο όπου ακολουθεί η σφαγή και πώληση του κρέατος τους.

Η σφαγή των εκατοντάδων δελφινιών αποτελεί έθιμο και παράδοση των Ιαπώνων. Το έθιμο αυτό έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν αποτυπώθηκε σε σχετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Όρμος», το οποίο βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως ο φόνος των δελφινιών δεν απαγορεύεται από καμιά διεθνή συνθήκη και ότι τα ζώα αυτά δεν ανήκουν σε είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού