Η απαλλαγή από τα κουνούπια και τις σκνίπες μπορεί να γίνει κατορθωτή και μέσω φυτών με έντονη απωθητική δράση, λόγω των αιθέριων ελαίων που περιέχουν. Tα χημικά και δύσοσμα εντομοαπωθητικά σκευάσματα μπορούν να αντικατασταθούν από όμορφα φυτά με ευχάριστο άρωμα.

Η κιτρονέλλα, για παράδειγμα, ένα πολυετές γρασίδι με το επιστημονικό όνομα Cymbopogon citratus, έχει το πιο συνηθισμένο φυσικό άρωμα απώθησης κουνουπιών, γι’ αυτό και αποτελεί το κύριο συστατικό των διάφορων εντομοαπωθητικών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Το μελισσόχορτο (Melissa officinalis) με την απαλή μυρωδιά λεμονιού και ο κατηφές, που περιλαμβάνει είδη του γένους Ταγέτης (Tagetes sp.), με τη χαρακτηριστική μυρωδιά στα φύλλα του λόγω της πυρεθρίνης που περιέχουν, διώχνουν επίσης τα ενοχλητικά έντομα μακριά.

Η αρμπαρόριζα (Pelargonium roseum), το πολύ γνωστό ανθεκτικό φυτό με έντονη μυρωδιά που θυμίζει λιβάνι, η λουίζα (Aloysia triphylla) με το έντονο άρωμα λεμονιού, ο βασιλικός (Ocimum basilicum) και η λεβάντα (Lavandula angustifolia) είναι ακόμα κάποια φυτά τα οποία, αν βρεθούν στον κήπο ή τη βεράντα σας, θα σας χαρίσουν στιγμές χαλάρωσης χωρίς ενοχλήσεις από τα έντομα.

Επίσης, το καλλωπιστικό δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), η μέντα και ο δυόσμος, καθώς και η αψιθιά ή αρτεμίσια (Artemisia absinthium), δεν θα αφήσουν χώρο για τα ενοχλητικά έντομα. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τα εντομοαπωθητικά φυτά.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού