Η ζωή του ανθρώπου, ιδιαίτερα του πολίτη των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, είναι συνυφασμένη με την κατανάλωση ενέργειας. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς θέρμανση και χωρίς μεταφορικά μέσα; Χάρη στους φυσικούς πόρους που μετασχηματίζονται σε ενέργεια, ο άνθρωπος επιβιώνει, δημιουργεί, εξελίσσεται.

Όμως οι ποσότητες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν από την αποσύνθεση της ύλης, μειώνονται εκατοντάδες χιλιάδες φορές ταχύτερα από τους ρυθμούς παραγωγής τους.

Η ενέργεια του πετρελαίου, του άνθρακα, του φυσικού αερίου και πυρηνικών καυσίμων, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Μόλις χρησιμοποιηθεί έχει τελειώσει, ενώ η καύση των πηγών αυτών ενέργειας, απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ρυπαντών στην ατμόσφαιρα, με το διοξείδιο του άνθρακα να απειλεί να αλλάξει το κλίμα του πλανήτη.

Ορισμένοι από αυτούς τους πόρους δεν είναι ανεξάντλητοι. Όσο περνούν τα χρόνια, το ενεργειακό ζήτημα αναδεικνύεται ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών. Για την αντιμετώπισή του απαιτείται η στροφή σε μορφές ενέργειας περισσότερο φιλικές στο περιβάλλον, αλλά, κυρίως, απαιτείται η επανεξέταση των προτύπων ζωής και των συνήθειών μας.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού