Η καύση των ξύλων δεν αποτελεί οικολογική λύση για θέρμανση, αφού μεγάλες ποσότητες CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα [1].

Η σχηματιζόμενη στάχτη, όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, προσδίδοντας έναν περιβαλλοντικά φιλικό χαρακτήρα στη διαδικασία της καύσης. Η στάχτη περιέχει μεγάλες ποσότητες ανθρακικού ασβεστίου, καλίου και ιχνοστοιχεία σιδήρου, ψευδαργύρου, άρα είναι ένα πολύ καλό λίπασμα και συμβάλλει στην ανάπτυξη μικροοργανισμών στο έδαφος, που κάνουν το έδαφος πιο εύφορο.

Επιπρόσθετα, είναι δυναμωτικό μέσο για «ασβεστόφιλα» φυτά, δηλαδή φυτά που αγαπούν ιδιαίτερα τα εδάφη που είναι πλούσια σε ασβέστιο, όπως οι ντομάτες, τα αμπέλια κλπ. Η στάχτη όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεγμένα, αφού δεν περιέχει καθόλου νάτριο, ενώ το ανθρακικό ασβέστιο κάνει το έδαφος αρκετά αλκαλικό.

Σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η στάχτη μπορεί να είναι ευεργετική για τα φυτά αφού μια λεπτή στρώση στάχτης στην επιφάνειά τους αποτρέπει το πάγωμα του φυτού. Ακόμη, η στάχτη είναι καλό εντομοαπωθητικό για μυρμήγκια, κατσαρίδες, έντομα του κήπου και παράσιτα όπως σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες. Επίσης, χρησιμοποιείται κατά των ψειρών της κεφαλής όταν αναμειχθεί με ξύδι.

Η χρήση της στάχτης ως απορρυπαντικό είναι κάτι γνωστό από τα πολύ παλιά χρόνια, όπου 2-3 κουταλάκια στάχτης διαλύονται σε ένα μπρίκι και στη συνέχεια το υγρό φιλτράρεται με αποτέλεσμα την γνωστή «αλουσίβα», που χρησιμοποιείται για λεύκανση και απολύμανση ρούχων, πιάτων, ασημικών κλπ.

Επίσης, η στάχτη καταπολεμά τη δυσοσμία στα ντουλάπια και το ψυγείο και χρησιμοποιείται για τη συντήρηση σπόρων, αφού δεν επιτρέπει την παρουσία σκαθαριών και προκαλεί μερική αφυδάτωση στους σπόρους προσδίδοντας ανθεκτικότητα κατά των μολύνσεων.

Τέλος, στα παλιά χρόνια, λακκούβες γεμάτες στάχτη αποτελούσαν αυτοσχέδια ψυγεία, στα οποία τοποθετούνταν τρόφιμα και λαχανικά, διατηρώντας τα έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού