Η ζωή δημιουργήθηκε πάνω στη γη πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών, με την κάθε μία από αυτές να έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό ενός σημαντικού ποσοστού των ζωντανών οργανισμών της Γης. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, μία έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών είναι προ των πυλών, εξαιτίας των δραστηριοτήτων του σύγχρονου ανθρώπου.

Από το έτος 1500 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί εξαφανίσεις 320 ειδών χερσαίων σπονδυλωτών και οι πληθυσμοί των υπόλοιπων ειδών παρουσιάζουν μέση μείωση της αφθονίας τους κατά 25%. Η κατάσταση είναι πολύ δραματική και στα ασπόνδυλα, όπως καρκινοειδή, σκουλήκια και πεταλούδες, τα οποία εμφανίζουν μέση μείωση της αφθονίας τους κατά 45%.

Η απώλεια αυτών των ειδών, προειδοποιούν οι ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της ισορροπίας στο περιβάλλον, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και πλήττοντας την πλειονότητα των ζωντανών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών έχει ξεπεράσει αυτόν της εμφάνισης νέων ειδών, με αποτέλεσμα η βιοποικιλότητα να μειώνεται 1000 φορές ταχύτερα σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε προηγουμένως.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού