Ο κόσμος των πεταλούδων είναι πάντοτε εντυπωσιακός και ιδιαίτερα ξεχωριστός. Οι πεταλούδες συνδέονται άμεσα με την αρμονία, την ειρήνη και την αγάπη.

Στο νησί μας συναντώνται 52 διαφορετικά είδη πεταλούδων, 9 εκ των οποίων έχουν αναγνωριστεί ως ενδημικά, δηλαδή είδη που εμφανίζονται μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Στην Κύπρο, στην κατηγορία των ενδημικών, υπάρχουν 3 είδη και 6 υποείδη.

Η Cigaritis acamas cypriaca είναι ένα σπάνιο ενδημικό υποείδος πεταλούδας που ανακαλύφθηκε στην Κύπρο το 1925 και ανήκει στην οικογένεια Lycaenide, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικογένεια των πεταλούδων.

Είναι μικρή σε μέγεθος και έχει άνοιγμα φτερών μεταξύ 25-35mm με δύο χαρακτηριστικές, άνισου μήκους ουρές στα πίσω της φτερά. Ονομάζεται και κυπριακή πεταλούδα λεοπάρδαλη, λόγω των καφέ ραβδώσεων που παρουσιάζει στα φτερά της, που μοιάζουν με τις ραβδώσεις της λεοπάρδαλης.

Η πεταλούδα αυτή πετά κυρίως από τον Μάιο μέχρις τις αρχές Νοεμβρίου. Η Cigaritis acamas cypriaca είναι η μοναδική πεταλούδα της Κύπρου που δεν συνδέεται με φυτό ξενιστή, αλλά αφήνει απευθείας τα αυγά της σε φωλιές μυρμηγκιών και οι κάμπιες της τρέφονται αποκλειστικά με νύμφες μυρμηγκιών.

Εντοπίζεται κυρίως σε πευκοδάση, σε θαμνώδεις εκτάσεις και σε γεωργική γη με αραιή φύτευση. Η κυπριακή πεταλούδα λεοπάρδαλη παρουσιαζόταν στην οπίσθια όψη ενός συλλεκτικού κέρματος της Κυπριακής Λίρας, της χρονιάς 2002.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού