Οι αετοί είναι πουλιά με αυστηρή και περήφανη όψη.  Είναι ξακουστοί για το πέταγμά τους και την εξαιρετική κυνηγετική τους ικανότητα.

Ένα πολύ σπάνιο είδος αετού είναι ο Αυτοκρατορικός Αετός ή Βασιλαετός, ο οποίος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης, κατατάσσεται στα είδη με εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Υπάρχει εκτίμηση ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυτού του είδους ίσως αριθμεί λιγότερα από 1000 ζευγάρια. Το επιστημονικό του όνομα είναι Aquilaheliaca, δηλαδή αετός του ήλιου.

Ο αυτοκρατορικός αετός έχει καστανόμαυρο φτέρωμα με ωχρό κιτρινωπό κεφάλι και σβέρκο και στην πλάτη του δυο άσπρες κηλίδες. Το μήκος των φτερών του φτάνει μέχρι και δύο μέτρα.

Είναι από τα εντυπωσιακότερα αρπακτικά πουλιά που υπάρχουν στο νησί μας. Στην Κύπρο, μέχρι πρόσφατα, 1-2 ζευγάρια αναπαράγονταν στην οροσειρά του Τροόδους. Σήμερα δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι γεννούν στο νησί. Λόγω του ότι υπάρχουν και μεταναστευτικά πουλιά στην Κύπρο, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν οι Αυτοκρατορικοί Αετοί που συναντώνται στο νησί, ανήκουν στον ντόπιο πληθυσμό ή όχι.

Η τροφή του αποτελείται κυρίως από θηλαστικά του αγρού και λιγότερο από σαύρες, περιστέρια, φασιανούς, μεγάλα έντομα και αμφίβια. Στις μέρες μας, αυτό το πραγματικό στολίδι της ορνιθοπανίδας απειλείται με εξαφάνιση λόγω της απώλειας και αλλοίωσης των φυσικών οικοτόπων όπου αναζητά τροφή, την ηχορύπανση στα μέρη όπου αναπαράγεται και το παράνομο κυνήγι.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού