Η ένατη ημέρα του Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε το 2017 από τη Βουλή των Ελλήνων Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η ιδέα ήρθε το 2014 από τον καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, ο οποίος τότε ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Στην πρωτοβουλία πρωτοστάτησαν τα κλασικά λύκεια και η ελληνική κοινότητα της Νάπολης και της Καμπανίας.

Από την Ιταλία ήρθε η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα που πέθανε στην Κέρκυρα το 1857 ο Διονύσιος Σολωμός. Από την Ιταλία ήρθε και εκείνος, όπου είχε πάει δέκα χρονών παιδάκι για να φοιτήσει στο σχολείο και μετά στο Πανεπιστήμιο. Ήρθε ο Διονύσιος Σολωμός στα αγγλοκρατούμενα Ιόνια νησιά και έγραψε για την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, πιάνοντας το νήμα από τα δημοτικά μας τραγούδια και τον δεκαπεντασύλλαβο του «Ερωτόκριτου».

Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης στα κείμενά τους επιμένουν για την καίρια συμβολή του Διονύσιου Σολωμού στην ελληνική ποίηση, επιμένουν βέβαια και για την τεράστια αξία της αδιάλειπτης χρήσης της ελληνικής γλώσσας για τουλάχιστον 25 αιώνες. Της ατόφιας λαλιάς μας…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη