Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον άνεμο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα ιστιοφόρα και οι ανεμόμυλοι είναι μόνο μερικά παραδείγματα αξιοποίησης του ανέμου. Σήμερα η αιολική ενέργεια είναι μια από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας.

Η αιολική ενέργεια χαρακτηρίζεται ως «ήπια μορφή ενέργειας» και συγκαταλέγεται στις «καθαρές» πηγές ενέργειας, αφού δεν εκπέμπει ή δεν δημιουργεί ρύπους. Αν και το αιολικό δυναμικό στην Κύπρο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, εντούτοις συγκεκριμένες περιοχές προσφέρονται για ανάπτυξη έργων εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας.

Εκτιμάται ότι με μέση ταχύτητα ανέμου 5,4-5,8 m/s ένα αιολικό πάρκο μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμο. Στη χώρα μας, σε μερικές περιοχές η μέση ταχύτητα ανέμου είναι 5-6 m/sec και σε μεμονωμένες περιοχές φτάνει τα 6,5-7 m/s. Το εκτιμημένο αιολικό δυναμικό για την Κύπρο είναι 150-250 MW.

Η σημασία της αιολικής ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μεγάλη, αφού για κάθε KWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο, αποτρέπεται η διοχέτευση ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Επίσης, η χρήση της αιολικής ενέργειας συμβάλλει στην επίτευξη του δεσμευτικού στόχου της Κύπρου για αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού