Η Arabis kennedyae  Meikle, όπως είναι και το επίσημο της όνομα, είναι μονοετής ή διετής όρθια πόα, ύψους 5-15 cm, με διακλαδιζόμενους βλαστούς, ιδιαίτερα στη βάση. Τα φύλλα της έχουν αραιό αστεροειδές τρίχωμα. Τα άνθη της είναι πολύ μικρά, με 4 σέπαλα και 4 λευκά πέταλα. Είναι σπάνιο ενδημικό είδος της Κύπρου που ανήκει στο ίδιο γένος με την Αραβίς την πορφυρή, που είναι τα κλάματα ή δάκρυα της Παναγίας.

Απαντάται σε υψόμετρο 900 – 1350 μέτρων. Εντοπίστηκε σε 3 θέσεις: νοτιοδυτικές πλαγιές της Χιονίστρας, περιοχή Τριπύλου στο Δάσος Πάφου και στον Κρυό Ποταμό. Η άνθηση του φυτού γίνεται Απρίλιο με Μάιο, ενώ η καρποφορία Ιούνιο με Ιούλιο. Οι καρποί, που σχεδόν μοιάζουν με προεκτάσεις των διακλαδώσεων, έχουν μήκος 25-40 εκ. και είναι πολύ στενοί (1,5 χιλ.).

Το είδος αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως CR (Κρίσιμα Κινδυνεύον) σύμφωνα με τα κριτήρια του Κόκκινου Καταλόγου της IUCN B1ab(iii)c(iv)+2ab(iii)c(iv); C2a(i).

Η Αραβίς η κενέντεια απειλείται και από την κατασκευή ή τη διαπλάτυνση δρόμων. Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν επίσης κίνδυνο. Επιβάλλεται να προστατέψουμε όλα τα ενδημικά μας είδη, ακόμη και τα πιο μικρά φαινομενικά, αφού αποτελούν κληρονομιά της φύσης της Κύπρου. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού