Το Άλυσσο του Ακάμα, που φέρει το επιστημονικό όνομα Alyssum akamasicum της οικογένειας Cruciferae, αναφέρεται σε σπάνιο είδος ενδημικού φυτού στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πάφου.

Το όνομά του προέρχεται από την περιοχή του Ακάμα, γιατί ο μεγαλύτερος του πληθυσμός έχει εντοπιστεί και καταγραφεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Το κοινό όνομά του είναι βρομόχορτο. Είναι μια πολυετής πόα, με βλαστούς μήκους 15-30 εκ.

Κατά την περίοδο της άνθισής του, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο, τα άνθη του φέρουν ένα όμορφο χρυσοκίτρινο χρώμα που αποτελεί μία μοναδική σύνθεση σε συνδυασμό με το γκριζοπράσινο χρώμα των φύλλων του.

Οι καρποί του έχουν κυκλικό σχήμα και η περίοδος της καρποφορίας είναι από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούνιο. Προτιμά κυρίως στεγνά, πετρώδη εδάφη σε εκτάσεις με φρύγανα και αραιά δάση σε υψόμετρο από 50-300 μ.

Το Άλυσσο του Άκαμα έχει εντοπιστεί συνολικά σε 11 θέσεις στην περιοχή της Πάφου: στο Δάσος του Ακάμα και κοντά στα χωριά Κισσόνεργα, Χλώρακα, Έμπα, Φασούλα και δρόμο Αγίας Βαρβάρας.

Ο συνολικός πληθυσμός του υπολογίζεται περίπου στα 3.000 φυτά. Ο μεγαλύτερος υποπληθυσμός, περίπου 2.000 άτομα, βρίσκονται στην περιοχή του Ακάμα. Οι άλλες θέσεις βρίσκονται σε βραχώδεις τοποθεσίες και σημεία κατά μήκος εδαφών με πετρώματα.

Η παρούσα, μειωμένη εξάπλωσή του, που φθίνει με τα χρόνια, το κατατάσσει στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου και στον κατάλογο των αυστηρά προστατευόμενων ειδών φυτών της Σύμβασης Βέρνης. Επίσης, το Άλυσσο του Ακάμα απειλείται από την οικιστική δραστηριότητα στις περιοχές που εντοπίζεται εκτός του δάσους του Ακάμα.


Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού