Το έντομο Μάντης, ένα από τα πιο ξεχωριστά αλλά άγνωστα στην πραγματικότητα έντομα, φέρει το επιστημονικό όνομα Mantis Religioza. Οι πιο γνωστές κοινές ονομασίες του είναι προσευχητής, ικέτης και αλογάκι της Παναγίας. Όλες οι ονομασίες του προέρχονται από τη στάση του σώματός του σε στάση παράκλησης προς τον ουρανό. «Αλογάκι» ονομάζεται λόγω του τριγωνικού κεφαλιού με τα μεγάλα μάτια και της όρθιας στάσης που παίρνει ένα άλογο όταν σηκώνεται στα πίσω πόδια.

Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει μέχρι και 15 εκατοστά, με το θηλυκό πάντοτε να είναι πιο μεγάλο. Αποτελεί το μοναδικό έντομο που έχει την ικανότητα να περιστρέφει το κεφάλι του γύρω από τον άξονα του μέχρι και 180°. Η θέση των ματιών του στις πάνω άκρες του κεφαλιού, του εξασφαλίζει σχεδόν απεριόριστη ορατότητα. Τα μπροστινά ζεύγη ποδιών είναι πολύ δυνατά, διπλωμένα και  επικαλυπτόμενα από αγκάθια, για να αρπάζει και να ακινητοποιεί το θήραμά του.

Διαθέτει επίσης πολύ ισχυρά σαγόνια για να καταβροχθίζει τη λεία του.

Το χρώμα του μάντη ποικίλλει από πράσινο, ανοικτό κίτρινο, γκρίζο έως και καφέ. Αυτό το καμουφλάρισμά του με τα χρώματα, η μορφή του σώματος, η ακινησία του και οι κινήσεις του που μοιάζουν με την κίνηση των φύλλων στον άνεμο είναι μεγάλης σπουδαιότητας για την επιβίωσή του.

Ο Μάντης είναι σαρκοφάγο έντομο. Τρέφεται με ασπόνδυλα, όπως έντομα (κυρίως μέλισσες), αλλά και με σπονδυλωτά, όπως μικρά ερπετά. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι τα θηλυκά κατά το ζευγάρωμα αποκεφαλίζουν και καταβροχθίσουν τα αρσενικά, αποκτώντας έτσι πρωτεΐνες τις οποίες θα αξιοποιήσουν για τη θρέψη των απογόνων τους.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού