Τα ακάρεα είναι πολύ μικροσκοπικοί οργανισμοί, οι οποίοι ανήκουν στην οικογένεια των αρθρόποδων. Έχουν μέγεθος περίπου το 1/3 του χιλιοστού, γι’ αυτό και δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Έχουν σχήμα ωοειδές και πεπλατυσμένο, 4 ζεύγη ποδιών, χρώμα υπόλευκο και μακριά αυλάκια στη ράχη τους.

Το πρόσωμα και η κοιλιά τους είναι ενωμένα συμπαγώς με μια ανεπαίσθητη ραφή. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το γναθόστομά τους, το μέρος από το οποίο τρέφονται, το οποίο προεξέχει από το κυρίως σώμα τους.

Αναφορικά με τα στάδια ανάπτυξης του ακαρέου, μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα ανήλικα στάδια μεταξύ αυγού και ακμαίου. Συνολικά, ο βιολογικός του κύκλος διαρκεί από 7-50 ημέρες, ανάλογα με το είδος, την εποχή και τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Χαρακτηρίζονται από ψηλό βαθμό αναπαραγωγής, με το κάθε θηλυκό να εναποθέτει συνολικά έως 150 αυγά σε 10 ημέρες.

Σήμερα ζουν μέχρι και ένα εκατομμύριο είδη ακάρεων. Τα είδη, όμως, των ακάρεων που προκαλούν τις περισσότερες αλλεργίες είναι τα οικιακά παράσιτα, αλλιώς τα δερματοφαγοειδή, δηλαδή τα ακάρεα που τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της ανθρώπινης επιδερμίδας.

Για την επιβίωση και αναπαραγωγή τους είναι απαραίτητη η τροφή, αλλά και κατάλληλες συνθήκες σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας. Οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό τους είναι σχετική υγρασία 75% και θερμοκρασία 25-30 βαθμοί Κελσίου.

Φωλιάζουν κατά προτίμηση στα στρώματα των κρεβατιών, στα σκεπάσματα, στους καναπέδες, στα χαλιά, στις μοκέτες, στα έπιπλα, στις κουρτίνες και τα χνουδωτά παιχνίδια. Βασικά μέτρα και οικολογικοί τρόποι καταπολέμησης-μείωσης των ακάρεων στο σπίτι είναι η ικανοποιητική θέρμανση του χώρου, η μείωση της σχετικής υγρασίας, ο καλός αερισμός, ο βιολογικός καθαρισμός των στρωμάτων και γενικά των χώρων που αποτελούν καταφύγια των ακάρεων.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού