Πηγή φωτογραφίας: Biodiversity of Cyprus, George Constantinou

Ο ακανθοποντικός (Cyprus Spiny Mouse) που φέρει την επιστημονική ονομασία Acomys nesiotes, είναι ένα πολύ σπάνιο και ενδημικό τρωκτικό της Κύπρου.

Ανήκει στην οικογένεια Μυίδες (Muridae) και ξεχωρίζει από τα άλλα είδη της οικογένειάς του από το ακανθώδες τρίχωμα που καλύπτει τη ράχη του, το οποίο είναι σκληρό και αγκαθωτό. Αυτός είναι και ο λόγος του ονόματός του.

Ο ακανθοποντικός είναι ένα νυκτόβιο ζώο που βγαίνει από τη φωλιά του τη νύχτα για να τραφεί με χόρτα, σπόρους, σαλιγκάρια και έντομα. Την ημέρα κρύβεται σε σχισμές, κοιλότητες και τρύπες. Δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από νερό και έτσι μπορεί να ζήσει σε πετρώδη, ξηρά εδάφη και γενικά σε άγονες περιοχές.

Το συνολικό μέγεθος του πληθυσμού καθώς και η κατάστασή του δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστά, γι’ αυτό τον λόγο ο ακανθοποντικός συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο με τα απειλούμενα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Μετά την τελευταία αξιόπιστη καταγραφή το 1980, δεν καταβλήθηκε καμία σημαντική προσπάθεια για να επαληθευτεί η παρουσία του είδους. Ωστόσο, το 2007 ανακαλύφθηκαν εκ νέου τέσσερα άτομα από τον επιστήμονα M. Sozen και τους συναδέλφους του, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, γύρω από την περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Οι ακανθοποντικοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ενώ είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν δείγματά τους. Δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος, γι’ αυτό περιορίζονται οι γνώσεις μας για το είδος και την εξέλιξή του. Για τον λόγο αυτό, η IUCN θεωρεί ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και μάλιστα αναφέρει ότι υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως το είδος αυτό να ήταν εισαγόμενο από ανθρώπους.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού