Το ψάρι «Ακανθόπερκα» ή αλλιώς «Ρώσσος», «Ρούσσος» ή «Σκιουρόψαρο» έχει επιστημονική ονομασία Sargocentron rubrum. Η ακανθόπερκα είναι ένας ακόμη λεσσεψιανός μετανάστης, δηλαδή ένα ξενικό είδος, που εισήλθε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Έχει στενόμακρο σώμα, δύο μεγάλα μάτια και μικρό σχετικά στόμα. Το χρώμα του είναι έντονο κόκκινο με εναλλασσόμενες οριζόντιες μαύρες και άσπρες λωρίδες περίπου του ίδιου πλάτους. Το σχέδιο αυτό των χρωμάτων στο σώμα του και η ισχυρή του σπονδυλική στήλη, το κάνουν διακριτό από τα υπόλοιπα μεσογειακά είδη.
Το μέγεθος του μπορεί να ξεπεράσει τα 30 εκατοστά. Στα νερά της Κύπρου, όμως, κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 10 και 20 εκατοστών. Η ακανθόπερκα αποτελεί νυκτόβιο είδος, το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας κατοικεί σε σπηλιές και ρωγμές σε βάθος 10 με 40 μέτρων με άτομα του ιδίου είδους και με άτομα του γένους Apogon. Τρέφεται κυρίως με δεκάποδα, πολύχαιτους, αρθρόποδα, μαλάκια και μικρά ψάρια. Είναι ωοτόκο ψάρι, του οποίου η αναπαραγωγική περίοδος αρχίζει από Ιούνιο και ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου.
Η ακανθόπερκα είναι βενθικό είδος με φυσική εξάπλωση στην Ερυθρά θάλασσα και στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το συναντούμε σε βραχώδεις και μικτούς βυθούς, και σε βραχώδεις κοιλότητες, όχι πολύ μακριά από την ακτή.
Συναντάται αρκετά συχνά στα παράλια της Κύπρου, ενώ στην Ελλάδα συναντάται περισσότερο νότια, σε νησιά όπως η Κως, η Ρόδος και η Κρήτη.
Στο εδρικό πτερύγιο της ακανθόπερκας υπάρχει ένα αγκάθι το οποίο περιέχει μικρή ποσότητα δηλητηρίου. Παρόλα αυτά, το ψάρι μπορεί να θεωρείται ακίνδυνο και βρώσιμο.