Ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση, εντοπίστηκε στην Κύπρο, μετά από χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η περίπτωση αφορά 39χρονή Βρετανίδα, η οποία παρουσίασε θρόμβωση σοβαρής μορφής, μετά από εμβολιασμό με σκεύασμα της AstraZeneca και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στο μεταξύ, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν η 39χρονη εμβολιάστηκε στην Αγγλία ή στην Κύπρο.

Από το πρωί οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας διερευνούν το περιστατικό και συλλέγουν δεδομένα κατά πόσο το περιστατικό συνδέεται με το εμβόλιο.

Έλενα Παναγιωτοπούλου: Πολύ νωρίς να λεχθεί οτιδήποτε

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανάφερε πως το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, οι οποίες συλλέγουν δεδομένα, τα οποία θα υποβληθούν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος επίσης θα το διερευνήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει εντοπιστεί στην Κύπρο άλλο παρόμοιο περιστατικό, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι «δεν είχαμε άλλο τέτοιο περιστατικό στην Κύπρο σε τόσο σοβαρή μορφή».

Όπως ανέφερε είναι πολύ νωρίς να λεχθεί οτιδήποτε, αφού σημείωσε οι Υπηρεσίες δεν γνωρίζουν ακόμα το ιστορικό της ασθενούς, ούτε αν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

«Μπορεί να λάμβανε μια φαρμακευτική αγωγή, που πιθανώς να προκάλεσε αυτό. Μπορεί το ιστορικό της να ήταν τέτοιο, ώστε να προκλήθηκε αυτό. Δεν έχουμε καθόλου το ιστορικό για να υπάρχει συσχετισμός αυτή τη στιγμή με τον εμβολιασμό», είπε.

Διαβεβαίωσε πως το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.

ΚΥΠΕ