Δέκτες πολλών αιτημάτων από τοπικές αρχές της επαρχίας Πάφου για αύξηση του αριθμού των παραλιών λουομένων έχουν γίνει η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Παραλίες.

Σύμφωνα με την έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου που προήδρευσε σύσκεψης για το ζήτημα, ο δήμος Πέγειας προτείνει τον χαρακτηρισμό της παραλίας «Ασκός» ως παραλίας λουομένων, ενώ άλλες τρεις παραλίες διεκδικεί η Χλώρακα, συγκεκριμένα τις παραλίες Αλυκή, Μερσινούθκια και Ροδαφίνια. Ο δήμος Πόλεως Χρυσοχούς επανέφερε το αίτημά του για την παραλία της Λίμνης για την οποία εκφράζονται επιφυλάξεις λόγω Natura, ενώ κοινό αίτημα διατύπωσαν οι κοινότητες Γυαλιάς και Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς για παραλία κοντά σε δασική έκταση. Το Νέο Χωριό έχει επίσης ζητήσει τη δημιουργία δυο διαύλων σκαφών σε παραλία λουομένων στη νοτιοδυτική περιοχή του Λατσιού. Ο δήμος Πάφου αξιώνει επίσης η παραλία ΒΕΝΟΥΣ να πάρει το όνομα της τοποθεσίας «Παλιόκαστρο» και όχι του ξενοδοχείου που γειτνιάζει με την παραλία. Όλες οι εισηγήσεις έχουν καταγραφεί και θα μελετηθούν.

Πέρυσι στην επαρχία λειτούργησαν 33 οργανωμένες παραλίες λουόμενων κατά τη θερινή περίοδο, ενώ τρεις παραλίες λειτουργούν ολόχρονα, με ναυαγοσωστική κάλυψη. Οι παραλίες αυτές είναι τα δημοτικά μπάνια και ο ΣΟΔΑΠ στα όρια του δήμου Πάφου και η δημοτική πλαζ του Λατσιού στα όρια του δήμου Πόλεως Χρυσοχούς.

Η έπαρχος Πάφου υπενθύμισε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού καλύπτει έως και το 70% του κόστους αντικατάστασης ναυαγοσωστικών πύργων και άλλου εξοπλισμού στις παραλίες, όπως κάδοι απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων ειδών και κάλεσε τις τοπικές αρχές να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.