Παραπάνω από 4.000 άτομα απομακρύνθηκαν από την περιοχή Όρενμπουργκ στα Ουράλια μετά την κατάρρευση φράγματος, ενώ περισσότερα από 2.500 σπίτια βυθίστηκαν από τις πλημμύρες.

«4.208 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 1.019 παιδιά, απομακρύνθηκαν», ανακοίνωσε στο Telegram η υπηρεσία τύπου του περιφερειακού κυβερνήτη Ντένις Πάσλερ. Όσοι εκκένωσαν την περιοχή μεταφέρθηκαν «σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας», διευκρίνισε σε ένα άλλο μήνυμα ο Πάσλερ, ανακοινώνοντας την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν την επομένη της ρήξης ενός φράγματος χθες στο Ορσκ, μιας πόλης που βρίσκεται στη σύνορα με το Καζακστάν, εξήγησε από την πλευρά του η περιφερειακή εισαγγελία.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, «μια προειδοποίηση» στη δημοτική αρχή του Όρσκ είχε δοθεί τον Μάρτιο, σε σχέση με την «παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία του πληθυσμού και των εδαφών έναντι των φυσικών εκτάκτων καταστάσεων και εκείνων ανθρώπινης προέλευσης».

Με βάση τις περιφερειακές αρχές, το φράγμα, που έχει εν μέρει καταρρεύσει, έχει σχεδιαστεί επισήμως για μια στάθμη του ποταμού Ουράλη στα 5,5 μέτρα έναντι 9,6 μέτρων που είναι αυτή τη στιγμή.

Οι περιφερειακές αρχές, από την πλευρά τους, ανέφεραν την τήξη των χιονιών που οδήγησε «στην άνοδο» της στάθμης των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ άλλων στα Ουράλια, ως έναν επιπλέον «λόγο» για τις πλημμύρες.

Το ρωσικό υπουργείο διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την επιχείρηση εκκένωσης, όπου διακρίνεται νερό να έχει κατακλύσει τα σπίτια.

Στο ίδιο βίντεο, καταγράφονται μεταξύ άλλων διασώστες να απομακρύνουν ηλικιωμένους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.