Νοτιοδυτικά κινείται αυτή τη στιγμή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή του Υπουργείου Άμυνας. Η ίδια πηγή ανέφερε πως κάποια στιγμή το πρωί, το σκάφος πέρασε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στη συνέχεια εξήλθε από αυτήν και κινείται νοτιοδυτικά μεταξύ της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Χθες το απόγευμα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο είχε βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινήθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εντός των ορίων της παράνομης NAVTEX που είχε εκδώσει η Άγκυρα.
Τα ξημερώματα, ξαναμπήκε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα προερχόμενο από κυπριακή θαλάσσια ζώνη, με τον στολίσκο των τουρκικών πολεμικών πλοίων, συνεχίζοντας την περιπλάνηση στην περιοχή.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδόθηκε πριν από λίγο, επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην παρουσία δυο γαλλικών μαχητικών Rafale και της φρεγάτας Lafayette στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτή σημειώνεται πως, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας ενισχύουν προσωρινά την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην αποστολή δυο μαχητικών Rafale στην αεροπορική βάση στη Σούδα της Κρήτης, σήμερα Πέμπτη, μετά τη συμμετοχή τους σε άσκηση στην Κύπρο, στις 10 και 12 Αυγούστου.
Επίσης, σημειώνεται πως μαζί με το ελικοπτεροφόρο PHA Tonnerre που βρίσκεται καθ` οδόν για παροχή βοήθειας στο Λίβανο, θα βρίσκεται και η φρεγάτα Lafayette, η οποία επισκέφθηκε τη Λάρνακα και συμμετείχε σε θαλάσσια άσκηση μαζί με το ελληνικό ναυτικό.
Αυτή η στρατιωτική παρουσία στοχεύει στην ενίσχυση της αυτόνομης αξιολόγησης της κατάστασης και στην επιβεβαίωση της προσήλωσης της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, επισημαίνεται.