Πρόταση νόμου για κάλυψη του νομοθετικού κενού για τους των ξενώνων ή χόστελς προωθεί η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Στόχος της πρότασης είναι αυτά τα καταλύματα να ενταχθούν σε κατηγορίες και να ελέγχονται σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής.  Στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στα 20 χόστελς τα οποία προσελκύουν τουρισμό.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι το κράτος επενδύει και σε αυτό το κομμάτι του τουρισμού. Εκπρόσωπος των ιδιοκτητών χόστελς ζήτησε ελαφρύνσεις σε ότι αφορά την εξασφάλιση αδειών, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου να τους διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι. Στόχος είναι να ψηφιστεί η πρόταση νόμου πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η πρόταση για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι φέτος αναμένεται η έλευση πέραν των 2 εκατ. τουριστών, αριθμός που ξεπερνά τον περσινή χρονιά, παρά τις δυσκολίες με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν θα φτάσουμε όπως είπε τα 4 εκατ. που έφτασαν στην Κύπρο το 2019 λόγω της απώλειας της Ρωσικής και της Ουκρανικής αγοράς. Μπορεί όμως η Κύπρος να προσελκύσει τουλάχιστον το 20% των τουριστών από τις δύο χώρες.