Πέντε πρόσωπα συνελήφθησαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών προς την Κύπρο, που έγινε το πρωί στην επαρχία Λεμεσού, ενώ αναμένονται και νέες συλλήψεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Οι πέντε συλληφθέντες, τέθηκαν υπό κράτηση.

Η Προεδρία αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος και επίδειξης μηδενικής ανοχής του φαινομένου, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη έχει υπογραμμίσει και μετά από σχετικές οδηγίες προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην επαρχία Λεμεσού, συντονισμένη επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών προς την Κύπρο».

Σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 40 αστυνομικοί, μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου, της ΜΜΑΔ και της ΥΚΑΝ και της ΥΑΜ, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν πέντε πρόσωπα συριακής υπηκοότητας, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ενώ αναμένονται και νέες συλλήψεις στη βάση ενταλμάτων που έχουν ήδη εκδοθεί».

«Η δράση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης», προσθέτει, «κατά τους τελευταίους τρεις μήνες βασίστηκε σε ανάλυση συγκεκριμένων πληροφοριών».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εντός του πλαισίου των διεθνών υποχρεώσεών της, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει και να ενισχύει τα μέτρα, που στόχο έχουν τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την αποτροπή τους.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ακόμα ότι «στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, ένα από τα βασικά ζητούμενα παραμένει η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο και τις ζωές των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν να μεταφέρουν στη χώρα μας».

Όπως συμπληρώνει «προς αυτή την κατεύθυνση, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών έχει συσταθεί ειδική ομάδα με όρους εντολής την εξέταση αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά σε Σύρους υπηκόους, που ήδη βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, και που εμπλέκονται σε κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω ροές».

Σημειώνει ακόμα πως «η ειδική αυτή ομάδα στελεχώνεται από μέλη της Υπηρεσίας Ασύλου, του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, καθώς και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» και προσθέτει πως έχουν δοθεί οδηγίες προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Καταληκτικά αναφέρει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία, εντός του πλαισίου των διεθνών υποχρεώσεων της, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει και να ενισχύει τα μέτρα που στόχο έχουν τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την αποτροπή τους», σημειώνοντας ότι «ως αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν και συνεχίζονται, οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ