Πακέτο μέτρων ύψους 35,3 εκατομμυρίων ευρώ για αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, μετά από έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κεραυνός εκτιμάται ότι από τα μέτρα θα επωφεληθούν 400 χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές και 100 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πέντε μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύ και θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το πρώτο μέτρο σχετίζεται με την αύξηση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών και προβλέπει την παράταση του μέτρου επιδότησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για όλους, για ακόμα δύο μήνες και συγκεκριμένα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο μέτρο αφορά την παράταση της εφαρμογής μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε διάφορα καταναλωτικά αγαθά όπως, γάλα, αυγά, παιδικές πάνες, κρέας, λαχανικά και άλλα, μέχρι τέλος Ιουνίου, με κόστος έξι εκατομμυρίων.

Το τρίτο μέτρο, είναι αντιστάθμισμα στην κατάργηση της οριζόντιας επιδότησης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κατά τον Υπουργό Οικονομικών και προβλέπει την παραχώρηση εφάπαξ οικονομικής στήριξης σε συγκεκριμένα νοικοκυριά.

Η οικονομική βοήθεια θα δοθεί ισόποσα για τρείς μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Το ποσό ανέρχεται στα 100 ευρώ, συν 50 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο τέκνο. Λήπτες της εφάπαξ στήριξης θα είναι 5 περίπου χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 19,5 χιλιάδες ευρώ και ανώτατο ύψος καταθέσεων 10 χιλιάδες ευρώ.
Επίσης θα επωφεληθούν από το μέτρο περίπου 10 χιλιάδες ζεύγη οικογενειών με ετήσιο εισόδημα 25 χιλιάδες ευρώ και ανώτατο ύψος καταθέσεων 15 χιλιάδες.

Περίπου 17 χιλιάδες νοικοκυριά που λαμβάνουν ΕΕΕ και δεν περιλαμβάνονται στις πιο πάνω κατηγορίες θα πάρουν εφάπαξ 100 για κάθε μήνα για τρείς μήνες

Το τέταρτο μέτρο αφορά παραχώρηση εφάπαξ ποσού ύψους 100 ευρώ μηνιαίως σε 4 χιλιάδες λήπτες επιδόματος διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, με κόστος 1,3 εκατομμύρια.

To πέμπτο μέτρο αφορά ενίσχυση του εισοδήματος 28 χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων με ποσό 100 ευρώ τον μήνα.