Για διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και για να εξασφαλίζουμε γρήγορα δεδομένα σε σχέση με τις επιμολύνσεις από τον κορωνοϊό, αλλά και σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εμφάνιση νέων εστιών κρουσμάτων, άρχισε σήμερα και θα συνεχιστεί για περίοδο 10 ημερών πρόγραμμα για δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 στους πολίτες με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε παγκύπρια βάση, με περισσότερη έμφαση στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου όπου η επιδημιολογική εικόνα είναι επιβαρυμένη, και απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό. Διευκρινίζεται ότι τα rapid tests αντιγόνου δεν αφορούν τους εργαζόμενους που μπορούν να μετακινηθούν από και προς την Λεμεσό και την Πάφο, οι οποίοι σύμφωνα με το Διάταγμα θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης (PCR test).

Συγκεκριμένα, κατά την 1η μέρα εφαρμογής του προγράμματος, διενεργήθηκαν συνολικά 4,151 rapid tests από 11 κινητές μονάδες δειγματοληψίας, από τα οποία προέκυψαν 50 θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, τα rapid tests που έγιναν ανά περιοχή, καθώς και τα θετικά που προέκυψαν, παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα:


Τονίζεται ότι τα άτομα που είχαν θετικό αποτέλεσμα με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ενημερώθηκαν και παραμένουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι την επαλήθευση του αποτελέσματος με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης (PCR test).