Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας Alfa Mediterranean Enterprises Ltd, για την κατασκευή και λειτουργία του καινοτόμου ηλιοθερμικού πάρκου δυναμικότητας 50MW στην Άλασσα στην επαρχία Λεμεσού, με μια δαπάνη της τάξης των 200 εκατομμυρίων.

Η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί στην 1.30 μετά το μεσημερι στο κτήριο διοίκησης του Υπουργείου Γεωργίας, στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καδή.

Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε  κυβερνητική εγγύηση προς την εταιρεία «Alfa Mediterranean Enterprises Ltd», ύψους 60 εκατομμυρίων 185 χιλιάδων ευρώ για χρηματοδότηση της ως φορέα εκμετάλλευσης του έργου, το οποίο περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα NER300 για έργα επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η συμβολή του έργου στην κυπριακή οικονομία θα είναι σημαντική διότι θα συνεισφέρει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς κόστος για τη Δημοκρατία και τον φορολογούμενο.

Θα ενισχύσει παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής δήλωσε πρόσφατα στο Κανάλι 6 πως το έργο αυτό θα συμβάλει στην προσπάθεια της  Κύπρου  να επιτύχει τους στόχους της για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αποφυγή των ρύπων που συντείνουν στην κλιματική αλλαγή μέχρι το 2030, ώστε να αποφύγει την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, που ουσιαστικά αποτελεί πρόστιμο από πλευράς ΕΕ.