Του Γιάννη Κωστακόπουλου 

«Η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για έναν «μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία», προειδοποίησε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Στέλνοντας ένα διπλό μήνυμα. Ανανεωθείτε! Στείλτε τα παλιά σας όπλα στην Ουκρανία, τα χρειάζεται. Κι ανανεώστε τα πεπαλαιωμένα – ειδικά αν είναι ρωσικά -, που κατέχετε, με σύγχρονο δυτικό εξοπλισμό».

Δεν πέρασαν πολλές μέρες, το Πάσχα των… Ορθοδόξων ήταν, πέστε πως συνέπεσε, με την «έκθεση όπλων» κατά τη συνάντηση των 40 υπουργών Άμυνας της Δύσης σε αμερικανική βάση της Γερμανίας. Εκεί λάνσαραν την πραμάτεια τους οι πλασιέ κυρίως των αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων Javelin. Τώρα με τον πόλεμο στην φθήνια, διαλάλησαν. Kοστίζουν περίπου 230.000 δολάρια ο εκτοξευτής και 78.000 δολάρια κάθε πύραυλος».

Πρόσφατα, κι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε ρόλο πλασιέ έσπευσε να διαφημίσει και τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οπλισμένα οχήματα με αντιαρματικές κεφαλές. Την αποδοτικότητα τους, υπέδειξε, μπορείτε να την κρίνετε από την παρτίδα που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Στο λανσάρισμα της ανανέωσης των εξοπλισμών, «τσίμπησε» η Ελλάδα, αλλά κι η Κύπρος έκανε ένα πρώτο βήμα στην αρχή του πολέμου. Φοβάμαι, σε βάρος κι ανεξαρτήτως της ως τώρα αμυντικής τους κάλυψης και των σχεδιασμών με τα οπλικά που κατέχουν. Πιθανόν και με κίνδυνο καθυστέρησης προσαρμογής τους, στα μη αποκτηθέντα ακόμη, νέα οπλικά συστήματα.

Όπως έγραψε ένας συνάδελφος, «οι ΗΠΑ και η Βρετανία (εσχάτως και η Γερμανία), δεν χάνουν την ευκαιρία να διαφημίζουν διεθνώς – μέσω των κατά τόπους “παπαγάλων” τους – τα δικά τους όπλα, που αποστέλλονται στο Ουκρανικό μέτωπο, μετατρέποντας το σε Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού».

«Αυτή η αποστολή όπλων θα φέρει περισσότερα δεινά στην Ουκρανία, η οποία είναι απλώς ένα εργαλείο στα χέρια εκείνων των χωρών που την προμηθεύουν με όπλα», δήλωσε προχθές στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ποιος τον ακούει;

-Δώστε μου ότι παλιά ρωσικά όπλα διαθέτετε, παραγγέλνει καθημερινά ο Ζελένσκι. –Ανεξήγητο- Γιατί τα παλιά; Μήπως εμπνευστούν από συναισθηματισμό οι Ρώσοι να χτυπήσουν τα πάλαι δικά τους;

Ξέρουν οι ντίλερς όπλων! Επενδύουν με τα καινούργια και στο ξεφόρτωμα του παλιού εξοπλισμού. Γιατί στο τέλος «ξυρίζουν τον γαμπρό». Σ’ έναν που δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα στείλουν τον λογαριασμό.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6