Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Έργου Μνημοσύνη, της Έδρας του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του ΤΕΠΑΚ, παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αίθουσα Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ.

Το έργο ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ έχει ως βασικό στόχο να προωθήσει τον ερευνητικό τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη και να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο Κέντρο Αριστείας. Tο έργο ασχολείται με μια σειρά πολύπλοκων περιπτωσιολογικών μελετών, τόσο κινητής όσο και ακίνητης κληρονομιάς, όπως είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το κάστρο της Πάφου, το Μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας, η Εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου, η Συλλογή Κυπριακών Νομισμάτων του Ηρακλή Μελκάρτ και η εκκλησία της Παναγίας Καρμιώτισσας.

Κατά τη διάσκεψη, παρουσιάστηκαν καινοτόμα αποτελέσματα που περιλαμβάνουν νέα στοιχεία σχετικά με τον Μηχανισμό Αντικυθήρων, ένα περίπλοκο μουσειακό αντικείμενο της αρχαιότητας. Τα αποτελέσματα παρουσίασε ο  κάτοχος της έδρας του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του ΤΕΠΑΚ και Ομότιμος Καθηγητής Μηχανολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ Κυριάκος Ευσταθίου.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι από όλες τις δοκιμές που έγιναν προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο Μηχανισμός προβλέπει με ακρίβεια τα αστρονομικά φαινόμενα του μέλλοντος και επιβεβαιώνει με αντίστοιχη ακρίβεια αστρονομικά φαινόμενα του παρελθόντος.

Στη Διάσκεψη Τύπου συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών Δρ Κώστας Χόππας και ο Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης.