Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, παραμένουν θετικές, αλλά με σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός παρουσιάζοντας το πρωί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί σε μια περίοδο σοβαρής οικονομικής αβεβαιότητας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι η θετική η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου, σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moodys ύστερα από 12 χρόνια.

Σημείωσε ακόμα ότι ετοιμάζεται η φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα είναι ουδέτερη, δηλαδή δεν θα επηρεαστούν τα έσοδα και οι δαπάνες.

O κ. Κεραυνός, σημείωσε, πως ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός. Όπως είπε, μετά τη περαιτέρω βελτίωση το 2022, η οικονομία παρουσιάζει επιβράδυνση το 2023, λόγω των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2.9% το 2024, και θα επιταχυνθεί το 2025 και 2026 στο 3.1% και 3.2% αντίστοιχα.

«Λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της πολιτικής της ΕΚΤ για αυξήσεις επιτοκίων και της ΑΤΑ ο πληθωρισμός το 2023 είναι στο 4.1%» πρόσθεσε. Είπε, επίσης πως ο πληθωρισμός το 2024 θα περιοριστεί στο 2,5% και τα επόμενα δύο έτη στο 2%.

Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 74,7%.

Η ανεργία το 2024 θα μειωθεί στο 5.8%.

Τα έσοδα με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό θα ανέλθουν στα 13 δισεκατομμύρια 862 εκατομμύρια ευρώ και οι δαπάνες στα 9 δισεκατομμύρια 660 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε και τις αποφάσεις για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες όπως είπε, έχουν επιπτώσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως περεταίρω αύξηση των επιτοκίων, των εξόδων του ΓΕΣΥ, επιπτώσεις οι οποίες μετακαλούνται στα δημόσια ταμεία.

Ο Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥπΥ παρά το γεγονός ότι τον Μάιο λήγει η κρατική επιχορήγηση στο ΓΕΣΥ, ζητούν ακόμα τρία χρόνια χρηματοδότηση.  Ο ίδιος θα δώσει μόνο ένα χρόνο παράταση, νοουμένου ότι θα υπάρξει νοικοκύρεμα.

O Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε εισηγήσεις για την φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών, σημειώνοντας ότι βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Θα ήταν εύκολο είπε, να επιβάλω μια νέα φορολογία, αλλά βλέπουμε το καλό της οικονομίας, σημείωσε.

Για τις εκποιήσεις ανέφερε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο, ενώ αναφερόμενος στα δάνεια ποδοσφαιρικών σωματείων είπε ότι υπάρχει σχέδιο αποπληρωμής των χρεών τους και αν δεν ανταποκρίνονται, τότε δεν θα δίδεται πιστοποιητικό για συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς αγώνες.