Μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 προς υπεράσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Του μνημόσυνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου προς υπεράσπιση της νομιμότητας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και συγγενείς των πεσόντων.  

Παράλληλα, τρισάγιο τελέστηκε και στους τάφους των καταδρομέων και εθνοφρουρών που «ευρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία» την ημέρα του πραξικοπήματος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια στους τάφους των καταδρομέων κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μεταφορών εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος εκ μέρους της Προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης εκ μέρους του Προέδρου του κόμματος Χρίστου Χρίστου, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Γιώργος Κάρουλλας και ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

πηγή: ΚΥΠΕ