Το πολυσήμαντο έργο και την προσφορά των νοσηλευτών και των μαιών τιμά μικρό πάρκο και μνημείο, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής, του Δήμου Γερμασόγειας. Τα εγκαίνια του πάρκου και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν, το απόγευμα της Παρασκευής, από τον Δήμαρχο Κυριάκο Ξυδιά.

Σε χαιρετισμό του,  στην παρουσία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιου Δίπλαρου, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας ευχαρίστησε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών και τον Πρόεδρο του, Γιάννη Λεοντίου, για την επιλογή ανέγερσης του μνημείου στο ομώνυμο πάρκο, το οποίο το δημοτικό συμβούλιο Γερμασόγειας αποφάσισε να το αφιερώσει στους συγκεκριμένους επαγγελματίες υγείας.

«Αφορμή της αφιέρωσης, τόσο του πάρκου όσο και του γλυπτού, αποτέλεσε η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ορίσει το 2020 ως έτος Νοσηλευτών και Μαιών, καθώς συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τη γέννηση της Φλόρενς Ναιτινγκεϊλ, που με το έργο της έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης νοσηλευτικής και μαιευτικής και έχει αναδείξει τον σπουδαίο ρόλο όσων ασκούν τα επαγγέλματα αυτά για την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Δυστυχώς, υπέδειξε, οι συνθήκες της πανδημίας δεν άφησαν περιθώρια για να εορταστεί το έτος αυτός όπως θα έπρεπε και γι αυτό τα εγκαίνια του πάρκου και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, πραγματοποιούνται δυο χρόνια μετά.

Το γλυπτό, συνέχισε, φέρει τον τίτλο «Η πανανθρώπινη φύση της νοσηλευτικής και της μαιευτικής», έχει ύψος περίπου 3,4 μέτρα και είναι κατασκευασμένο με σύγχρονα διαχρονικά υλικά από τους καλλιτέχνες Πανίκο Σπανό και Γιώργο Βρυωνίδη. Μέσα από ένα λυχνάρι, αναδύονται τέσσερις ανθρώπινες φιγούρες νοσηλευτών και μαιών, στα χέρια των οποίων στηρίζεται η γη και κατ’ επέκταση η ανθρωπότητα, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Λεοντίου, ανέφερε ότι οι νοσηλευτές και οι μαίες, είναι η γέφυρα της υγειονομικής περίθαλψης, βρίσκονται στις πρώτες γραμμές και αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας, «καθώς είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της κοινότητας και του συστήματος υγείας».

Η συνδρομή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, τόνισε, ανέδειξε τη σημασία του ρόλου που έχουν να διαδραματίσουν σε όλους τους χώρους εργασίας τους.

Ευχαρίστησε, τέλος, το Δήμο Γερμασόγειας και τον Δήμαρχο Κυριάκο Ξυδιά για την προθυμία και συνεργασία, για την προβολή του έργου των νοσηλευτών και μαιών, καθώς τους δυο καλλιτέχνες που το φιλοτέχνησαν.

Πηγή: