Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ότι θα “πολεμήσει” την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή για την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας – σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ – χαπιών μιφεπριστόνης, που χρησιμοποιούνται για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή μια “άνευ προηγουμένου” προσπάθεια “στέρησης από τις γυναίκες των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους”.

“Η κυβέρνησή μου θα πολεμήσει αυτήν την απόφαση”, αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ήδη ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστή από το Τέξας.

Η κυβέρνηση “διαφωνεί σθεναρά με την απόφαση”, σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, προαναγγέλλοντας την άσκηση έφεσης και καταγγέλλοντας την ετυμηγορία του δικαστή που “αντιβαίνει στην κρίση των ειδικών του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οποίος έχει αποφανθεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια ότι η μιφεπριστόνη είναι ασφαλής και αποτελεσματική”.

Η αναστολή της κυκλοφορίας χαπιών για την άμβλωση «απειλεί τα δικαιώματα των γυναικών» στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολίασε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Δέκα μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έδωσε σε κάθε αμερικανική πολιτεία το δικαίωμα να απαγορεύσει τις αμβλώσεις στο έδαφός της, ο συντηρητικός δικαστής Μάθιου Κασμέρικ εξέδωσε απόφαση για την απαγόρευση των χαπιών μιφεπριστόνης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κατόπιν προσφυγής πολέμιων των αμβλώσεων.

Παράλληλα όμως, δικαστής στην Ουάσινγκτον έκρινε ότι η άδεια κυκλοφορίας των συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν μπορεί να ανασταλεί σε τουλάχιστον 12 πολιτείες.

Ως εκ τούτου, εναπόκειται στο Ανώτατο Δικαστήριο – η σύνθεση του οποίου αναθεωρήθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Η απόφαση του Κασμέρικ δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ για τουλάχιστον μια εβδομάδα, αφού ο δικαστής έδωσε περιθώριο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ασκήσει έφεση. «Είναι ντροπή», τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood Αλέξις ΜακΓκιλ Τζόνσον.

«Θα πρέπει όλοι να αισθανόμαστε εξοργισμένοι που ένας δικαστής απορρίπτει μονομερώς ιατρικά στοιχεία». Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, επέκρινε την απόφαση «ενός ακτιβιστή δικαστή» η οποία «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Ο Μάθιου Κασμέρικ ήταν σύμβουλος μιας συντηρητικής χριστιανικής οργάνωσης προτού διοριστεί ομοσπονδιακός δικαστής από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης έχουν προαναγγείλει ότι σε περίπτωση απαγόρευσης της μιφεπριστόνης, θα καταφύγουν σε σκευάσματα μισοπροστόλης για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης.

Η αποκλειστική χρήση σκευασμάτων μισοπροστόλης δεν θεωρείται πάντως εξίσου αποτελεσματική.