Την παράταση του αυστηρού lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου για την Αττική και άλλες πέντε περιοχές με αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση, ανακοίνωσε σήμερα ο Έλληνας Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές και οι πιέσεις που δέχεται το σύστημα Υγείας από τον αυξανόμενο αριθμό των νοσηλευομένων, οδήγησαν τις ελληνικές Αρχές στην απόφαση να παραμείνουν σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης μέχρι τις 8 Μαρτίου, οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας πλην της Σκύρου, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας παρουσιάζει ο Δήμος Μυκόνου, ο οποίος βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης. Αντίθετα, σε «κόκκινο» επίπεδο μπαίνουν η Λευκάδα (πλην Μεγανησίου), η Θεσπρωτία, η Σύρος, η Σάμος, ο Δήμος Άρτας, το Διδυμότειχο, ο Δήμος Λοκρών, η Αμφιλοχία, η Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης, η Περιφέρεια Κορινθίας, ο Δήμος Λάρισας και ο Δήμος Βόλου.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά τους Δήμους Λάρισας και Βόλου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε ότι παρουσιάζεται ιδιαίτερα επικίνδυνη αυξητική τάση του επιδημιολογικού φορτίου, εφιστώντας την προσοχή τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Συμμετέχοντας στην ενημέρωση, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι, παρά τις εκτιμήσεις για μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αυτό παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια. Όπως ανέφερε, ιδιαίτερα ανησυχητικοί παράγοντες για τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι καταγράφηκε αύξηση των διαγνώσεων της τάξης του 40% στην Αττική, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά και την πίεση στο σύστημα Υγείας. Παράλληλα, εκτίμησε ότι κατά την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ