Τη λήψη μέτρων από το Υπουργείο Γεωργίας ζητούν βουλευτές, για πάταξη του φαινομένου παρασκευής και κυκλοφορίας στην αγορά προϊόντων με την επωνυμία «ζιβανία», τα οποία όμως δεν παράγονται από στέμφυλα, αλλά από άλλους καρπούς.

Το ζήτημα έφτασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, μετά από εισήγηση των Βουλευτών Χρίστου Ορφανίδη και Χαράλαμπου Πάζαρου, αφού διαπιστώθηκε ότι κυκλοφορούν αλκοολούχα ποτά στην αγορά με την επωνυμία «ζιβανία», τα οποία όμως παράγονται από άλλα φρούτα, όπως μήλο ή ρόδι. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, έχουν εντοπιστεί σε διάφορα φεστιβάλ της υπαίθρου τέτοια προϊόντα.

Και οι δύο βουλευτές που εισηγήθηκαν το θέμα στην Επιτροπή, υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους το γεγονός ότι η ζιβανία είναι προϊόν με γεωγραφική ένδειξη, πράγμα που συνεπάγεται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, βάσει νομοθεσίας, για την παραγωγή και την εμπορία της.

Όπως ανέφεραν, προβλέπεται από τη νομοθεσία ότι η ζιβανία παράγεται μόνο από σταφύλι, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία, γεγονός που πιστοποιείται με την παραχώρηση σχετικών αδειών από το Τμήμα Γεωργίας, από το Υπουργείο Εμπορίου, από τις Υγειονομικές Yπηρεσίες και από το Tελωνείο. Κατ’ επέκταση, το προϊόν πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμπορικού σήματος, να παρέχει πληροφορίες για τον παραγωγό και τον εμφιαλωτή, αλλά και για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ο κ. Πάζαρος, επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι η ζιβανία, ως προϊόν καταχωρημένο γεωγραφικά στην Κύπρο, προστατεύεται και από την ΕΕ, αλλά και από αρκετές τρίτες χώρες που διατηρούν διμερείς συμφωνίες με την Ευρώπη.

Σημείωσε, δε, ότι «πέραν των αποκλίσεων των προδιαγραφών, πέραν της παραπληροφόρησης των πολιτών και της εκμετάλλευσης τους, είναι ανησυχητικό και για την δημόσια υγεία το ότι αυτά τα προϊόντα δεν έχουν εξασφαλίσει την προαπαιτούμενη άδεια που απαιτείται για την παραγωγή, εμφιάλωση και εμπορία τους».

«Ως ΔΗΣΥ ζητούμε από το Υπουργείο Γεωργίας και τις υπηρεσίες του να προβούν σε κάθε ενδεδειγμένο έλεγχο», συνέχισε, αναφέροντας ότι «είναι υποχρέωση του κράτους να μεριμνήσει για την προστασία της ζιβανίας ως προϊόν ονομαστικής προέλευσης, είναι υποχρέωση του κράτους να μεριμνήσει για την εφαρμογή των προδιαγραφών της ζιβανίας και για την τήρηση και διασφάλιση της ενωσιακής και εθνικής μας νομοθεσίας».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, υπογράμμισε ότι η χρήση του ονόματος της ζιβανίας από προϊόν που παράγεται από φρούτο άλλο, πέραν του σταφυλιού, συνιστά παρανομία και είπε ότι πρόκειται για «προϊόν μαϊμού», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο «στρέφεται ενάντια σε αυτούς τους ανθρώπους που παράγουν ένα καθαρά κυπριακό προϊόν». 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι όλες οι εταιρείες που παράγουν νόμιμα ζιβανία, ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και γι’ αυτό υπάρχουν ανάλογες εγκρίσεις.

Τέλος, σε ερώτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι οι περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται παραγωγή προϊόντος ζιβανίας από οτιδήποτε άλλο, πέραν του προβλεπόμενου, θα πρέπει να καταγγελθούν και ότι από σήμερα ξεκινά η διαδικασία των καταγγελιών. «Είναι παραπλανητικός ο όρος ζιβανία από οποιοδήποτε άλλο προϊόν», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι με την χρήση της ονομασίας ζιβανία για άλλου είδους προϊόντα «βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ