Εισηγήσεις για ενδεχόμενα ποινικά, πειθαρχικά και διοικητικά παραπτώματα περιλαμβάνονται στην -πέραν των 500 σελίδων- ενδιάμεση έκθεση της τετραμελούς ερευνητικής επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Η ενδιάμεση έκθεση παραδόθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στον Γενικό Εισαγγελέα.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής και πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνας Νικολάτος, ανέφερε πως στους όρους εντολής της Επιτροπής ήταν η διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων για την περίοδο από το 2007 μέχρι τις 17.8.2020.

Στην ενδιάμεση Έκθεση καλύπτονται συνολικά 2478 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις για τα έτη 2007 με 2016 και 417 πολιτογραφήσεις υψηλού κινδύνου μέχρι το 2020.

Στο ενδιάμεσο πόρισμα υπάρχουν στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις παράνομες πολιτογραφήσεις, οι οποίες αποτελούν το 51,81% των συνολικών πολιτογραφήσεων, όπως ανέφερε ο κ. Νικολάτος.

Δίνονται επίσης στοιχεία και για εκείνες που είναι εντός του νομικού πλαισίου, αλλά δεν πληρούν κάποια κριτήρια.

Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής ανέφερε ότι σημειώνονται οι ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν. Γίνονται επίσης εισηγήσεις για εξέταση ενδεχομένου αποστέρησης υπηκοότητας για δεκάδες περιπτώσεις.

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού αρχικά ευχαρίστησε τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, δήλωσε ότι «θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία».

Όταν η μελέτη ολοκληρωθεί, η ενδιάμεση έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα, είπε.

«Θα απαλειφθούν τα στοιχεία εκείνα που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, πρώτο για σκοπούς προστασίας των ερευνών που ενδέχεται να διαταχθούν εφόσον, από τη μελέτη της ενδιάμεσης έκθεσης διαφανεί η ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και δεύτερο, για σκοπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων», ανέφερε.

Σκοπός, είπε, «δεν πρέπει να είναι οι όποιες ενδεχόμενες υποθέσεις να οδηγηθούν σε λαϊκό δικαστήριο, αλλά στο ποινικό δικαστήριο. Εκεί είναι που θα κριθεί η ενοχή των όσων ενέχονται. Για να επιτευχθεί τούτο και να καταλήξουμε σε τυχόν καταδίκες, το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την προστασία της διαδικασίας των ερευνών και την προστασία των πληροφοριών».