Ευρωπαϊκό κανονισμό που προνοεί την παρακολούθηση δημοσιογράφων από κυβερνητικές υπηρεσίες για λόγους ασφαλείας, στηρίζει η Κύπρος.
Σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός που ρυθμίζει την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης της Ευρώπης βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το επίμαχο άρθρο, είναι το υπ. αριθμόν 4, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση ηλεκτρονικών συσκευών δημοσιογράφων, όπως υπολογιστές και προσωπικές τηλεφωνικές συσκευές.
Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός, που προωθείται με πρωτοβουλία της Ισπανίας επικαλείται λόγους εθνικής ασφαλείας, ενώ σημειώνεται ότι οι παρακολουθήσεις θα γίνονται εφόσον οι κυβερνητικές υπηρεσίες που κάνουν τις υποκλοπές πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Δημοσιογράφοι ευρωπαϊκών ΜΜΕ ωστόσο, στη βάση πρακτικού που διέρρευσε, πληροφορήθηκαν ότι υπό τον μανδύα της ενδυνάμωσης των ελευθεριών του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου, προωθείται πρόνοια που υπό προϋποθέσεις καταπατά αρχές της ελευθεροτυπίας, ενώ οι δημοσιογράφοι θα τίθενται με σχετική ευκολία υπό παρακολούθηση.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλώντας στην εφημερίδα, επιβεβαίωσε ότι και η Κύπρος στηρίζει τον κανονισμό μαζί με ένα μεγάλο αριθμό χωρών την θέση της ισπανικής προεδρίας.
Σημειώνεται ότι η τελική συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Εφόσον ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός κανονισμός εγκριθεί, θα υπερισχύει των εθνικών νομοθεσιών των κρατών-μελών της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι τον κανονισμό αυτό απορρίπτει η Διεθνής και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, απόφαση που στηρίζει η Ένωση Συντακτών Κύπρου η οποία με ανακοίνωση της από τον περασμένο Σεπτέμβριο σημειώνει ότι η θέση του Συμβουλίου της Ε.Ε. πλήττει την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και θέτει τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους σε κίνδυνο.