Την απαρέσκειά του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, εκφράζει με τον τρόπο του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, που επισκέπτεται σήμερα τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων, ο Χάικο Μάας ακύρωσε την επίσκεψή του στην Άγκυρα, η οποία είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο περιοδείας σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. 

Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, μάλιστα, κάλεσε σήμερα (πριν ξεκινήσει από το Βερολίνο) την Τουρκία να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και την παρότρυνε να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται από σήμερα το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις στην περιοχή, ναρκοθετώντας το ευνοϊκό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έπειτα από την συμφωνία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο μερών.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχει με την κυπριακή Κυβέρνηση στη Λευκωσία ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

Στη μια μετά το μεσημέρι ο κ. Μάας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο Υπουργοί θα παρακαθίσουν σε διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, στο επίκεντρο των οποίων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και των σχετικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε 1-2 Οκτωβρίου. Μετά το πέρας των επαφών τους, Χριστοδουλίδης και Μάας θα προβούν σε δηλώσεις και θα δεχθούν ερωτήσεις από εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 14.45).

Απόψε ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.