Τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον παραιτηθέντα Επίτροπο Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη εξετάζει η Αστυνομία μετά από καταγγελία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Γιαννάκη παραιτήθηκε από χθες υπό το βάρος των αποκαλύψεων για πλαστογραφία απολυτηρίου λυκείου και πτυχίου Πανεπιστημίου, τα οποία φέρεται να χρησιμοποίησε για να προσληφθεί παράτυπα στον Οργανισμό Νεολαίας. Η παραίτηση του έγινε δεκτή το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η καταγγελία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δημοσιεύεται σήμερα με όλα τα αποδεικτικά έγγραφα, στον ημερήσιο Τύπο και συγκεκριμένα στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και «Χαραυγή».

Στον φάκελο της καταγγελίας περιλαμβάνεται το αυθεντικό απολυτήριο Λυκείου και το φερόμενο «πειραγμένο» στο οποίο οι αριθμητικοί βαθμοί των περισσοτέρων μαθημάτων έχουν αλλοιωθεί προς τα πάνω και δεν συνάδουν με την περιγραφή του βαθμού ολογράφως. Για παράδειγμα, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ολογράφως αναγράφεται στα Αγγλικά “Δεκατρία” και αριθμητικά ο αριθμός φαίνεται ότι έχει γίνει 19.

Ερωτηματικά ως προς τη γνησιότητά του δημιουργεί και το περίεργης εμφάνισης αντίγραφο πτυχίου πανεπιστημίου στο οποίο δεν αναφέρεται ο βαθμός. Το θέμα διερευνήθηκε περαιτέρω και διαπιστώθηκε ότι το πτυχίο υπογράφεται από τέσσερα πρόσωπα τα οποία υπηρέτησαν στην θέση τους πολύ αργότερα από το 1992, έτος που φέρεται να αποφοίτησε ο κ. Γιαννάκη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γενικού Ελεγκτή με τον κ. Γιαννάκη ζητήθηκαν απαντήσεις. Ο κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησε ήταν “open” και ότι δεν είχε καθορισμένη υποχρέωση για παρακολούθηση μαθημάτων και ότι μπορεί κάποιος να πει ότι το πτυχίο που κατείχε δεν ήταν κανονικό πτυχίο. Για το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όταν του υπεδείχθη ότι είναι εμφανώς παραποιημένο, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Λόγω των σοβαρών ερωτημάτων που προκύπτουν, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά από τον Αρχηγό της Αστυνομίας όπως ερευνήσει τυχόν:

• Πλαστογραφία του απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη στον ΟΝΕΚ.

• Πλαστογραφία δύο πτυχίων πανεπιστημίου (αυτού είναι καταχωρισμένο στον προσωπικό του φάκελο και αυτού που προσκόμισε στην Ελεγκτική Υπηρεσία).

• Κυκλοφορία πλαστών εγγράφων.

• Παραχώρηση στον Γενικό Ελεγκτή ψευδών στοιχείων.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δήλωσε ότι έχει ήδη οριστεί αξιωματικός ο οποίος θα προχωρήσει την διερεύνηση πιθανής διάπραξης οποιοδήποτε αδικήματος.