Ο CEO της Ισραηλινής εταιρείας λογισμικών παρακολούθησης NSO Group, Shalev Hulio, παραιτήθηκε από τη θέση του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Πρόκειται για την εταιρεία, η οποία κατασκευάζει το λογισμικό Pegasus και το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί στην υπόθεση παρακολουθήσεων που ανέκυψε πρόσφατα στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι μέχρι τον ορισμό διαδόχου στη θέση του CEO, την ηγεσία της αναλαμβάνει ο Chief Operating Officer της εταιρείας, Yaron Shohat, ο οποίος θα επιβλέψει και την αναδιοργάνωσή της. Πηγές από το εσωτερικό της εταιρείας, τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι περίπου 100 εργαζόμενοι θα απολυθούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης αυτής, υπό την ηγεσία του Shohat.

Η εταιρεία, που κατασκευάζει το λογισμικό παρακολουθήσεων Pegasus, έχει επιλέξει να κινηθεί μέσω της νομικής οδού, μετά τους ισχυρισμούς ότι τα εργαλεία της έτυχαν κατάχρησης από κυβερνήσεις και άλλους φορείς, για την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων.

Η NSO αναφέρει ότι η τεχνολογία αυτή σκοπό έχει να συμβάλει στη σύλληψη τρομοκρατών, παιδόφιλων και σκληρών εγκληματιών και πωλείται σε ελεγμένους και νόμιμους κυβερνητικούς πελάτες, αν και διατηρεί την εμπιστευτικότητα του πελατολογίου της.

«Τα προϊόντα της εταιρεία συνεχίζουν να έχουν υψηλή ζήτηση μεταξύ κυβερνήσεων και φορέων επιβολής του νόμου, χάριν στην τεχνολογία αιχμής και την αποδεδειγμένη ικανότητά τους να βοηθήσουν αυτούς τους πελάτες στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Shohat.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η NSO διαβεβαιώνει ότι οι ρηξικέλευθες τεχνολογίες της εταιρείας χρησιμοποιούνται για σωστούς και άξιους σκοπούς».

Πηγή: ΚΥΠΕ-Reuters