Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού, επικαλούμενος “ανυπέρβλητες” διαφορές μετά τις έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για την πολιτική της υποδοχής προσφύγων.

“Απόψε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα δυστυχώς ότι οι διαφορές είναι ανυπέρβλητες. Για το λόγο αυτό, θα υποβάλω σύντομα την παραίτησή μου στον βασιλιά εξ ονόματος όλης της κυβέρνησης”, δήλωσε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά τα κόμματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα στη μεταναστευτική πολιτική εδώ και αρκετό καιρό.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι νέες εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα τον Νοέμβριο.

Ο κ. Ρούτε πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα συνεχίσουν το έργο τους ως υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο ενόψει των νέων εκλογών.

Οι αιτήσεις ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά πάνω από το ένα τρίτο πέρυσι σε πάνω από 47.000 και τα κυβερνητικά στοιχεία ανέφεραν νωρίτερα φέτος ότι αναμένουν περίπου 70.000 αιτήσεις το 2023.

Αυτή την εβδομάδα ο κ. Rutte προσπάθησε να επιβάλει ένα σχέδιο που περιελάμβανε περιορισμό στον αριθμό των συγγενών προσφύγων πολέμου που επιτρέπονταν να εισέλθουν στην Ολλανδία σε μόλις 200 άτομα το μήνα.

Αλλά οι μικρότεροι εταίροι του συνασπισμού, η Χριστιανική Ένωση, ένα κόμμα υπέρ της οικογένειας, και το κοινωνικά φιλελεύθερο D66, αντιτάχθηκαν έντονα.