Σε σημαντικές ανακοινώσεις για το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προέβη ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, με το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως ανακοίνωσε, αποφασίστηκε παραχώρηση εξειδικευμένων κινήτρων για προώθηση των ορεινών και ακριτικών περιοχών και γενικά της υπαίθρου.

To Υφυπουργείο Τουρισμού, ανέφερε ο κ. Περδίος, εργάζεται αυτή την περίοδο προς την κατεύθυνση της τροποποίησης των σχεδίων κινήτρων και άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, ενώ θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς του τουρισμού για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια πριν από το τέλος του έτους.

Έχει καταρτιστεί, όπως είπε, ένας αναλυτικός κατάλογος βιοτεχνιών και αγροκτημάτων και οικοτεχνιών της Κύπρου που μπορεί να είναι επισκέψιμα, ώστε να ξεκινήσουν να προωθούνται στο εξωτερικό, αλλά και στον εγχώριο τουρισμό.

Έχει περάσει επίσης το νομοσχέδιο για τα μεμονωμένα τουριστικά καταλύματα, τα λεγόμενα Airbnb, καθώς και το σχέδιο αναβάθμισης των κέντρων αναψυχής που αφορά χορηγία για ανακαινίσεις τραπεζιών, καρεκλών και γενικά αισθητικής χώρου.

Ακόμη, έχει αρχίσει η διαβούλευση για το νομοσχέδιο εκπομπών ήχου που αφορά τα κέντρα αναψυχής, ενώ έχει ξεκινήσει και η προετοιμασία για τον περί παραλιών νόμο, με τον οποίο πολλές αρμοδιότητες θα περιέλθουν στο Υφυπουργείο Τουρισμού από το 2021.

Προετοιμάζονται, ανέφερε ακόμη ο Σάββας Περδίος, εκπαιδευτικά προγράμματα για οδηγούς ταξί και τουριστικών λεωφορείων.

Ξεκίνησε, όπως ενημέρωσε ακόμη, η εργασία για την πρόταση νόμου για απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους δρόμους και πλατείες εκτός ορίων κέντρων αναψυχής.

Στην ίδια πορεία είναι και η πρόταση νόμου για κατάργηση πώλησης αερίου γέλιου, του λεγόμενου laughing gas, σε δημόσιους χώρους.

Σε εξέλιξη είναι θέματα που εντάσσονται στο 45% των πλάνων δράσεων που υπολείπεται, όπως είναι διαγωνισμός για τον ολικό ανασχεδιασμό του τουριστικού μας branding και αυτό θα επέλθει εφόσον έχουμε το λογότυπο.

Για το 2020, έχει ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε ο Σάββας Περδίος, το 55% του πλάνου δράσεων του Υφυπουργείου.

Ο υφυπουργός Τουρισμούς σημείωσε ακόμη ότι έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη της μαρίνας στην Πάφο, καθώς και ο διαγωνισμός για το νέο λογότυπο της Τουριστικής Κύπρου, για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεκινήσει να χρησιμοποιείται από το τέλος της φετινής χρονιάς. Έχει επίσης προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης τουριστικών επιχειρήσεων.