Το χειρισμό των κόκκινων φακέλων για στημένους ή προσυνεννοημένους αγώνες και τη συνεργασία με την Αστυνομία θα έχει πλέον η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Στοιχημάτων καθώς και της ΚΟΠ για το θέμα των ερευνών της Επιτροπής Δεοντολογίας για συγκεκριμένο αγώνα, κακή και άκαιρη, διευκρινίζοντας πως δεν μπορούμε να μιλάμε για παράνομο στοίχημα σε νόμιμα πρακτορεία. Επίσης, σημείωσε πως η Επιτροπή, αν χρειαστεί, θα λάβει καταθέσεις και από μέλη της ΚΟΠ.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ερωτηθείς σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες για στημένο παιγνίδι της Α΄ Κατηγορίας, ότι οι έρευνες άρχισαν, όπως και οι καταθέσεις, τις οποίες ανέλαβε το μέλος της Επιτροπής Χάρης Σαββίδης. «Δεν μπορούμε να πούμε όμως κάτι περισσότερο καθώς υπάρχει το θέμα του απορρήτου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν έχει αναλάβει η Αστυνομία την υπόθεση καθώς ο κ. Σαββίδης έχει επισκεφθεί την Αστυνομία, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως δεν μπορεί η Επιτροπή να μην επισκεφθεί το Αρχηγείο της Αστυνομίας αφού εξ ορισμού οι συνεργάτες της Επιτροπής στο εξωτερικό είναι και η Interpol και η Europol. Συνεπώς, ο κ. Σαββίδης πρέπει να μιλά και με την Αστυνομία, με την οποία γίνεται μια κοινή σύσκεψη για το πώς θα προχωρήσει, ανέφερε.

Δεν μπορεί, ωστόσο, πρόσθεσε, να μεταβαίνει ολόκληρη η Επιτροπή στην Αστυνομία καθώς έχει εμπιστευτεί η Επιτροπή για τη συγκεκριμένη έρευνα τον κ. Σαββίδη.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της έρευνας και κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι αν υπάρχει καθυστέρηση το θέμα θα ξεχαστεί και θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την Επιτροπή, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως δεν υπήρξε στο παρελθόν κάτι παρόμοιο τα προηγούμενα χρόνια. Διευκρίνισε πως η Επιτροπή κλητεύει και αν για παράδειγμα κάποιος από τους κλητευθέντες έντεχνα ή μεθοδευμένα προσπαθεί να αποφύγει την κλήση, θα υπάρξει καθυστέρηση.

Όμως, σημείωσε, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση από την ίδια την Επιτροπή. «Αν με ρωτάτε αν υπάρχουν παράγοντες ή εμπλεκόμενοι που αποφεύγουν την επίδοση (της κλήτευσης) σας λέω ναι. Αλλά να μην λέμε ονόματα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση οι συνεργάτες σε Interpol και Europol να δίνουν στην Επιτροπή στοιχεία για κόκκινους φακέλους αλλά να μην έρχονται αυτοί στην ΚΟΠ, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως στην ΚΟΠ δεν πρόκειται να έρθουν πλέον φάκελοι. Αυτό, όπως εξήγησε, γιατί πλέον έχει δημιουργηθεί πλατφόρμα των εθνικών Επιτροπών Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού και αφού οι ίδιοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, έλεγαν και λένε ότι γινόταν και μαγείρεμα από την ΚΟΠ και δεν είχαν πλέον εμπιστοσύνη.

Συνεπώς, «αποδεσμεύσαμε εντελώς την ΚΟΠ. Ήδη η Επιτροπή έχει ζητήσει να δει την ΚΟΠ και ζήτησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας να έχουμε μια συνάντηση για να καθορίσουμε τα της συνάντησης που θα έχει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ με την Επιτροπή. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να δούμε κανένα», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις παραγόντων πώς δεν πήραν κόκκινο φάκελο, ο κ. Παπαχαραλάμπους ξεκαθάρισε πως κόκκινοι φάκελοι πλέον έρχονται μόνο στην Επιτροπή, η οποία δυστυχώς, δεν μπορεί να λέει πολλά αν και την περασμένη φορά μπορεί να είπε πολλά. «Οι ανακοινώσεις τόσο της Εθνικής Επιτροπής Στοιχημάτων ήταν κακή και άκαιρη, όπως επίσης η ανακοίνωση της ΚΟΠ ήταν κακή και άκαιρη», είπε.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως η Επιτροπή Στοιχημάτων δεν έχει καμία σχέση με αυτά που συζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Πρόσθεσε πως «ουαί και αλίμονο» αν γινόταν παράνομο στοίχημα σε νόμιμα πρακτορεία στοιχημάτων. «Είναι ποτέ δυνατόν» να γίνεται αυτό, διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς αν πλέον η ΚΟΠ δεν θα έχει σχέση με την Αστυνομία για διερεύνηση των κόκκινων φακέλων που θα έρχονται από το εξωτερικό, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως πλέον η Επιτροπή θα έχει την ευθύνη και θα είναι ο συνδετικός κρίκος με την Αστυνομία για τη διερεύνηση. «Αν το μέλος μας που διερευνά μια υπόθεση, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Χάρης Σαββίδης, διαπιστώσει ότι πρέπει να ληφθούν καταθέσεις και από δύο μέλη της ΚΟΠ, τότε θα είναι εισήγηση της Επιτροπής να γίνει αυτό», κατέληξε.

Από: ΚΥΠΕ