Τουλάχιστον 80 άνθρωποι που επιβαίνουν σε κρουαζιερόπλοιο, αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Μοντεβιδέο, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η αυστραλιανή εταιρεία Aurora Expeditions.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υγειονομικές αρχές της Ουρουγουάης προχώρησαν σε διαγνωστικούς ελέγχους και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 81 επιβάτες και ναυτικοί. Αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα άλλων 90 δειγμάτων, ενώ 45 άνθρωποι βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια «τουλάχιστον 60» από τους περίπου 200 ανθρώπους που επιβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο Greg Mortimer. Οι έξι από αυτούς ήταν σε σοβαρή κατάσταση και επιτράπηκε η αποβίβασή τους, προκειμένου να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι παραμένουν πάνω στο πλοίο, το οποίο απέχει σχεδόν 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Μοντεβιδέο.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα (στην πλειονότητά τους Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί) παραμένουν μπλοκαρισμένοι εδώ και περίπου 10 ημέρες πάνω στο Greg Mortimer, αφού οι αρχές της Ουρουγουάης απαγόρευσαν την αποβίβασή τους. 

«Υπάρχει ένα σχετικά αυξημένο ποσοστό των προσβληθέντων, όμως μόνο έξι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Μοντεβιδέο επειδή κινδύνευε η ζωή τους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης, Ερνέστο Τάλβι. Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις, κυρίως με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, για να οργανωθεί η επιστροφή των επιβατών στις χώρες τους.

Το Greg Mortimer που φέρει σημαία των Νήσων Μπαχάμες, απέπλευσε από την Ουσουάια της Αργεντινής στις 15 Μαρτίου για κρουαζιέρα στην Ανταρκτική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ