Σοροί εξακολουθούσαν να ανασύρονται τη Δευτέρα από δύο χωριά στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα, σε μια από τις πιο θανατηφόρες καταστροφές που έπληξαν τη χώρα.

Οι επιζώντες παρακολουθούσαν καθώς εργάτες της ανθρωπιστικής οργάνωσης στοίβαζαν πτώματα σε φρεσκοσκαμμένους ομαδικούς τάφους το Σαββατοκύριακο, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Οι εργαζόμενοι πέρασαν μέρες ανακτώντας πτώματα από τα χωριά Μπουσούσου και Νιαμουκούμπι, αμφότερα στην επαρχία του Νότιου Κίβου, όπου μέρες καταρρακτώδους βροχής προκάλεσαν κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμών. 

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι είναι πλέον οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο κυβερνήτης του Νότιου Κίβου, Τέο Νγκουαμπίντζε Κάσι, υπερδιπλασιάζοντας τον απολογισμό από την Παρασκευή.

Πηγές της κοινωνίας των πολιτών αναμένουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς τα πτώματα εξακολουθούσαν να επιπλέουν στα ποτάμια και να είναι θαμμένα κάτω από συντρίμμια. Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ερυθρός Σταυρός του Κονγκό είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν ταφεί 274 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 98 γυναίκες και 82 παιδιά.

Πάνω από 8.800 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες, οι οποίες παρέσυραν σπίτια και σχολεία και έκοψαν δρόμους, ανέφερε. Τα κατεστραμμένα συστήματα αποχέτευσης και τα σώματα που βρίσκονται μέσα σε συντρίμμια εγείρουν ανησυχίες για την υγιεινή, συνέχισε.

Οι οικογένειες έχουν χωριστεί και οι τραυματισμένοι επιζώντες βρίσκουν καταφύγιο σε σπίτια άλλων ανθρώπων, πρόσθεσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Η κεντρική κυβέρνηση στην Κινσάσα δεν έχει ακόμη εκδώσει αριθμό νεκρών. Έχει στείλει αντιπροσωπεία στην περιοχή και κήρυξε τη Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους.

Πηγή: Reuters