Ξεπέρασαν τις 10.000 τα θύματα του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία από το βρετανικό υπουργείο Υγείας που καλύπτουν έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου.

Κατά το 24ωρο ως εκείνη την ώρα δηλώθηκαν άλλοι 737 θάνατοι στη χώρα, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 10.612.

Πρόκειται για μείωση του αριθμού των νέων θανάτων σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις ημέρες, που περιλαμβάνουν και το αρνητικό ρεκόρ των 980 θανάτων σε ένα 24ωρο.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αφορούν μόνο θανάτους ασθενών στα νοσοκομεία και όχι στην κοινότητα και σε οίκους ευγηρίας.

Έως τις 9 το πρωί της Κυριακής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχα ανέλθει στα 84.279, μια ημερήσια αύξηση της τάξης των 5.288.

Συνολικά, τουλάχιστον από μία φορά έχουν εξεταστεί 282.374 πολίτες, ενώ έχουν νοσηλευτεί 19.945.

Μπόρις Τζόνσον: Ευγνώμων για την υπόλοιπη ζωή μου στο NHS

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη εμφάνισή του μετά από τη νοσηλεία του για τον κορωνοϊό, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που έλαβε το πρωί εξιτήριο δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας NHS τού έσωσε τη ζωή.

«Είναι δύσκολο να βρω λέξεις να εκφράσω το χρέος μου», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος θα συνεχίσει την ανάρρωσή του στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter ευχαρίστησε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις θυσίες και την υπομονή που κάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τηρώντας τους κανόνες αυτοαπομόνωσης.

«Αν και ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, σημειώνουμε πρόοδο σε αυτή την απίστευτη εθνική μάχη κατά τους κορωνοϊού», διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον.

Στη συνέχεια εξήρε το «προσωπικό κουράγιο» γιατρών, νοσηλευτών αλλά και κάθε άλλου εργαζομένου στο NHS, το οποίο βίωσε από κοντά την τελευταία εβδομάδα. 

Πρόσθεσε ότι θα είναι προσωπικά ευγνώμων για την υπόλοιπη ζωή του για τις κρίσιμες αποφάσεις των γιατρών που τον φρόντισαν. Έκανε ιδιαίτερη μνεία σε δύο νοσηλευτές που ήταν στο πλευρό του επί 48 ώρες, όταν η υγεία του θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί «είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση», την Τζένι από τη Νέα Ζηλανδία και τον Λουίς από την Πορτογαλία.

Οι άνθρωποι αυτοί και εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοί τους είναι ο λόγος που το NHS είναι «ανίκητο», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι χάρη στη συμμόρφωση των πολιτών με τις οδηγίες, το NHS έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στην πίεση της πανδημίας.

Σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 2.000 διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας, κατά 150 περισσότερες από χθες.

Σε ό,τι αφορά τις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, σημειώθηκε ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να σταθεροποιείται στο Λονδίνο με αυξομειώσεις τις τελευταίες ημέρες, αν και σε άλλες περιοχές της χώρας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο κ. Χάνκοκ ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι μία εφαρμογή του NHS για έξυπνες κινητές συσκευές θα καταστεί διαθέσιμη για την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ο υπουργός επέμεινε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια εξοπλισμού ατομικής προστασίας συνεχίζουν να αποστέλλονται σε νοσοκομεία, αν και συνεχίζονται παράλληλα και οι αναφορές για ελλείψεις.

Ο Βασιλικός Σύλλογος Νοσηλευτών εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία τα μέλη του μπορούν να αρνούνται την παροχή φροντίδας σε ασθενείς αν δεν έχουν επαρκή εξοπλισμό ατομικής τους προστασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ