Νέα αύξηση σε εβδομαδιαία βάση, για πέμπτη συνεχή ημέρα, καταγράφηκε τη Δευτέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκαν 39.705 νέες λοιμώξεις, αυξημένες κατά περίπου 22% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα.

Οι θάνατοι που επιβεβαιώθηκαν στο 24ωρο ήταν 47, ενώ νοσηλευόμενοι παραμένουν  8.678 φορείς, αριθμός που συνιστά χαμηλό τριών εβδομάδων. 999 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Την ίδια ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «σύννεφα καταιγίδας» που συγκεντρώνονται πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο αναφορικά με τη νέα έξαρση του ιού.

Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν για την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφευχθεί η επαναφορά περιοριστικών μέτρων την περίοδο των εορτών.

Είπε δε ότι εξετάζεται να αλλάξει ο ορισμός του «πλήρως εμβολιασμένου» πολίτη για τα ταξίδια και για την αποφυγή της απομόνωσης σε περίπτωση επαφής με κρούσμα και να περιλαμβάνει πλέον την τρίτη δόση.

Το πρωί ανακοινώθηκε ότι πλέον την τρίτη δόση δικαιούνται όλοι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου από 40 ετών και πάνω, εφόσον έχουν παρέλθει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση. Μέχρι τώρα η αναμνηστική δόση χορηγούνταν στους άνω των 50 και στους κλινικά ευάλωτους.

Ήδη την τρίτη δόση έχουν κάνει 12,86 εκ. πολίτες, δηλαδή το 22,4% των κατοίκων της χώρας από 12 ετών και πάνω.

Με τη δεύτερη δόση είναι προστατευμένο το 80% των πολιτών από 12 ετών και πάνω, ενώ την πρώτη δόση έχει κάνει το 88% αυτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ