Πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 232 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόληψη, αντιμετώπιση και επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων και Ευρωπαίος Συντονιστής για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών Γιάννες Λέναρτσιτς.

Η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην ανίχνευση και διάγνωση της νόσου, στη φροντίδα των μολυσμένων ανθρώπων και στην πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Από το πακέτο ενίσχυσης, τα 114 εκατομμύρια ευρώ θα στηρίξουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ιδίως το παγκόσμιο σχέδιο ετοιμότητας και αντίδρασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σχέδιο έχει ως στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε χώρες με ασθενή συστήματα υγείας και περιορισμένη ανθεκτικότητα.

Δραστικά μέτρα στην Ιταλία για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού

Την ίδια ώρα στην Ιταλία, όπου είχαμε τέσσερις θανάτους από τον κορωνοϊό και στην οποία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη (περισσότεροι από 200 ασθενείς), οι αρχές έχουν λάβει σαρωτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Σε αρκετές μικρές πόλεις στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο επιβλήθηκε αποκλεισμός, κάτι που σημαίνει ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες, 50.000 κάτοικοι δεν θα μπορούν να φύγουν από τις περιοχές αυτές χωρίς ειδική άδεια. Ακόμη και εκτός της συγκεκριμένης ζώνης, πολλές επιχειρήσεις και σχολεία έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους και αθλητικά δρώμενα έχουν ακυρωθεί περιλαμβανομένων αρκετών ποδοσφαιρικών αγώνων. Οι αρχές, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τον άνθρωπο που πρώτος έφερε τον ιό στη χώρα.

Στο μεταξύ επαναλήφθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τα δρομολόγια των τρένων που διέρχονται από τις Άλπεις μετά από περίπου τετράωρη αναστολή τους, αφού δύο ταξιδιώτισσες εξετάστηκαν και εξακριβώθηκε ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Τρένο που μετέφερε περίπου 300 επιβάτες από τη Βενετία προς το Μόναχο ακινητοποιήθηκε νωρίτερα στην ιταλική πλευρά των συνόρων στο πέρασμα του Μπρένερ, πριν του επιτραπεί να συνεχίσει μετά το αποτέλεσμα των εξετάσεων.

Ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε ότι δεν βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα εβδομήντα νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 833, γεγονός που καθιστά τη χώρα τη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης παγκοσμίως μετά την Κίνα.

Ο νέος απολογισμός, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κορεατικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ανεβάζει σε 231 τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μέχρι στιγμής. Σήμερα το πρωί, η ίδια πηγή είχε κάνει λόγο για 161 νέα κρούσματα και δύο νέους νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών στη Ν. Κορέα ανέρχεται πλέον σε επτά.