Το μελισσοχώρι Ορά γιορτάζει σήμερα την «Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας» με Φεστιβάλ που ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι αργά το απόγευμα.

Στο φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος 25 εκθέτες, μελισσοκόμοι και παραγωγοί παραδοσιακών εδεσμάτων, καινοτόμων προϊόντων κυψέλης.

Ο κύριος σκοπός του Φεστιβάλ Μέλισσας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών για την επιβίωσή μας.

Το Κανάλι 6 βρίσκεται στο φεστιβάλ με ζωντανή εκπομπή Live link που θα συνεχιστεί μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι.

Στο Φεστιβάλ και η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου

Στην εκδήλωση για την επίσημη παράδοση του δικτύου άρδευσης στην Ορά και στο Φεστιβάλ Μέλισσας παρέστη η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Στην ομιλία της χαρακτήρισε σημαντική την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του κυριότερου μέρους του δικτύου άρδευσης της υδατοδεξαμενής Οράς Λινούς, σημειώνοντας ότι οι φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού κατέστρεψαν ολοσχερώς το δίκτυο άρδευσης και μαζί τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ανάμεσά τους και τις πολύτιμες εργάτριες ζωής, τις μέλισσες.

Εξήρε το έργο των Ροταριανών Ομίλων Κύπρου και την οικονομική στήριξη του Διεθνούς Ρόταρυ και του Ταμείου Αντιμετώπισης Καταστροφών του Ροταριανού Ιδρύματος που ανέλαβαν εθελοντικά το σημαντικό έργο της αποκατάστασης του δικτύου.

«Ως αποτέλεσμα, το νερό επέστρεψε στη γη της Οράς, ανακουφίζοντας τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και τους ανθρώπους των κοινοτήτων της περιοχής. Ανάμεσα στους ευεργετηθέντες της αποκατάστασης και οι μέλισσες, στις οποίες είναι ετήσια αφιερωμένη η 20ή Μαΐου, η καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας», ανέφερε.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον ρόλο των μελισσών ως των σημαντικότερων επικονιαστών της φύσης, που συμβάλλουν άμεσα και ευεργετικά στη διατήρηση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας, καθώς και στην υγεία και ευημερία των ανθρώπων.

«Η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση απειλεί την ανθρώπινη δραστηριότητα, την υγεία μας και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως, από τα δάση της Σιβηρίας και την Αρκτική μέχρι τα δάση της Αυστραλίας, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Προστατεύοντας τις μέλισσες, διατηρούμε τις ευαίσθητες ισορροπίες του οικοσυστήματος ζωής του πλανήτη μας, διατηρούμε την ανθρώπινη ζωή», σημείωσε η κ. Δημητρίου.