Του Κωνσταντίνου Νικολάου

Μετά και το τέλος του αγώνα με το Αζερμπαϊτζάν, η κοινή γνώμη, στην πλειοψηφία της, θεωρεί ότι ο Γιόχαμ Βάλεμ δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάθεται στον πάγκο της Εθνικής μας. Η αλήθεια είναι ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του Βέλγου τεχνικού ήταν απογοητευτικά, ενώ κακή ήταν και η εικόνα που έβγαλε στο γήπεδο η ομάδα μας.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, να αναφέρουμε ότι ο 48χρονος προπονητής δουλεύει στην Κύπρο για πρώτη φορά στη ζωή του. Επίσης, όταν έρχεται ένας νέος προπονητής ή ποδοσφαιριστής σε μια ομάδα, συνηθίζεται να λέγεται ότι είναι καλύτερα να κρίνεται μετά το τέλος των πρώτων πέντε του αγώνων, ούτως ώστε να μη βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα.

Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η αυστηρή κριτική προς το πρόσωπο του Γιόχαμ Βάλεμ ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή από τα πρώτα του δύο παιχνίδια στον πάγκο της Εθνικής μας.

Το ότι εδώ στο “νησί της Αφροδίτης” δεν περιμένουμε και πολύ για να βγάλουμε συμπεράσματα είναι γνωστό, αλλά είναι γεγονός και το ότι οι συγκεκριμένες εμφανίσεις ήταν τραγικές.

Την ίδια ώρα, γίνεται πολύς λόγος για το πλάνο που ανέθεσε στον Βέλγο τεχνικό η ΚΟΠ και τις κινήσεις, που έκανε ο ίδιος για να βγάλει αυτό το σχέδιο εις πέρας. Θυμίζουμε ότι ο Βάλεμ ανέλαβε να ετοιμάσει μια Εθνική με μέλλον και που να είναι ανταγωνιστική τα επόμενα χρόνια.

Ουσιαστικά, η ΚΟΠ έδωσε την έγκριση της στον πρώην προπονητή της Εθνικής Ελπίδων του Βελγίου, να εκμεταλλευτεί το Nations League για να φτιάξει ένα βασικό κορμό, κυρίως με μέλλον. Αυτό είναι το πλάνο της ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός, με σκοπό να κάνει πράξη το πιο πάνω πλάνο, αποφάσισε να αφήσει εκτός από τις κλήσεις του όλους τους Κυπροποιημένους ποδοσφαιριστές, να ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας της Εθνικής και να δώσει ευκαιρίες σε αρκετούς νεαρούς. Μια πράξη, που έφερε αντιδράσεις, αφού κάποιοι την είδαν με καλό μάτι και κάποιοι όχι.

Μετά και το τέλος των πέντε πρώτων αγώνων η κριτική προς το πρόσωπο του Βάλεμ αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς λίγοι μέχρι ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι ικανός να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε μελλοντικές επιτυχίες.

Όποιος παρακολούθησε τα τελευταία παιχνίδια της Εθνικής, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι κάτι δεν δουλεύει σωστά. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις τη νύφη την πληρώνει ο προπονητής και παρά το ότι η ΚΟΠ βγάζει προς τα έξω πως ο κύριος Βάλεμ θα μείνει μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 (λήξη συμβολαίου), αν δεν καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση, οι πιθανότητες του να παραμείνει θα μειωθούν δραματικά.

Όταν μιλάμε για ανατροπή της κατάστασης εννοούμε σε πρώτο στάδιο να βελτιωθεί προς το καλύτερο η εικόνα που βγάζει η Εθνική στον αγωνιστικό χώρο και σε δεύτερο να γλιτώσουμε τον υποβιβασμό στην τέταρτη και τελευταία κατηγορία της UEFA.

Δυστυχώς, για τον Βέλγο προπονητή, τα όσα έδειξε μέχρι στιγμής δεν αφήνουν πολλές υποσχέσεις και έτσι ο Il Geometra, όπως τον έλεγαν οι οπαδοί της Ουντινέζε, λόγω του ότι ως ποδοσφαιριστής είχε μεγάλη ακρίβεια στις πάσες του, καλείται πλέον να… εφεύρει νέα σχήματα γεωμετρίας.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6